Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books: een open of een gesloten einde?

door | 01 september 2013 | Boeken, Overige | 1 reactie

Vandaag vraag 34 (nog maar 16 na deze!) van het #50books initiatief van Peter Pellenaars: Wat spreekt jullie meer aan, het afgeronde verhaal of het open einde?
Op school leerde ik vroeger het verschil tussen een open en een gesloten einde. Bij het open einde bleef je nog met vragen zitten over wat er verder gebeurde met de hoofdpersoon. Bij het gesloten einde waren alle vragen beantwoord. Hoe ouder ik werd, hoe meer boeken ik las met een open einde. En hoe verschrikkelijker ik het vond.
Ik wilde per se weten hoe het afliep met de helden in het boek. Daarom kijk ik nog steeds Disneyfilms, daarom heb ik zeker tot mijn vijftiende genoten van de sprookjes van Grimm en Andersen. Vooral het sprookje van Doornroosje vond ik mooi. In mijn sprookjesboek ging het na het huwelijk van de prins en prinses nog even door:

Nadat de prins en prinses getrouwd waren kregen zij twee kinderen, een jongetje en een meisje. Op een dag moest de prins, die inmiddels koning was geworden voor zaken het land uit. Doornroosje bleef achter met haar twee kinderen en haar schoonmoeder.

Ik denk dat hier het beeld van de gemene schoonmoeder is ontstaan:

De schoonmoeder was jaloers op Doornroosje en sloot haar en haar kinderen op in de kelders van het kasteel. Toen de koning weer thuisgekomen was, ging hij eerst naar zijn kasteel om zijn vrouw en kinderen te begroeten, maar hij vond hen niet. Daarom ging hij naar zijn moeder. Zijn moeder was net bezig om een kuip met giftige slangen in de kelder te zetten, zodat zij later tegen haar zoon kon zeggen dat zijn vrouw en kinderen gedood waren door een giftige slang bij het buitenspelen. Maar omdat haar zoon eerder thuiskwam, schrok de oude koningin zo, dat ze uitgleed en voorover kiepte in de teil met slangen. Er klonk een hoop gesis en de slangen verorberden de vrouw volledig. De prins werd herenigd met zijn gezin en ze leefden nog lang en gelukkig.

Mijn ouders wilden dit stukje om de een of andere reden eigenlijk nooit aan ons voorlezen.

Waarom dan een gesloten einde?

Ik houd er niet van als ik na afloop nog vragen moet beantwoorden. Ik wil gewoon een verhaal lezen en dan is het klaar: de moord is opgelost, de dader gepakt, de prins en de prinses getrouwd, het onheil afgewend en de draak verslagen.
En met een gesloten einde kan ik nog net zo makkelijk doorfantaseren over wat er daarna gebeurd. En als een schrijver voor een gesloten einde meerdere boeken nodig heeft, prima. Als het dan maar niet geforceerd is, omdat het eerste deel per ongeluk een bestseller is geworden.
Ben je geïnteresseerd in zelf een verhaal schrijven? Kijk dan vooral naar mijn cursusaanbod en schrijf zelf je eigen boek!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Carel

    dat verhaal van die jaloerse schoonmoeder kende ik niet, zullen ze ook voor mij wel verborgen gehouden hebben.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest