Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books: oude boeken

door | 22 maart 2015 | Boeken, Overige | 0 Reacties

Titelblad Zonnetij van Stijn Streuvels: een van mijn oude boeken

Titelblad Zonnetij van Stijn Streuvels: een van mijn oude boekenAls boekenliefhebber vind ik dit natuurlijk een geweldige vraag, want dan kan ik een beetje opscheppen over mijn boekencollectie. Ik ben daar namelijk erg trots op. En nu zelfs nog trotser. Ik heb best wat oude boeken voor mijn doen.
Tijdens mijn studie moest ik veel boeken lezen. Nieuwe boeken voor moderne letterkunde, maar ook oudere boeken voor de werkgroep Literatuur tot 1940. Voor deze werkgroep moesten we op zoek naar soms bijna onvindbare boeken. Die zocht ik dus vooral antiquarisch. En dat lukte: soms pas na lang zoeken, maar ik had ze wel.
Zo ben ik bijvoorbeeld de gelukkige eigenaar van het boek Een berg van licht van Louis Couperus. Ik weet nog dat het lastig vindbaar was, omdat er iets mee was. Even googlen leert me dat er onverhulde homoseksualiteit te vinden was in het boek en dat kon natuurlijk niet in 1905/6 toen dit boek uitkwam. Er zijn dus niet veel exemplaren meer te vinden. Tenminste: toen ik het moest lezen in 2001.
Toen ik verder keek in mijn kast, kwam ik terecht bij Eva van Carry van Bruggen. Dit boek is uit 1949. Het werd geschreven in 1927 en geldt als het meesterwerk van Van Bruggen. Ook dit boek zal vroeger wel als schokkend ervaren zijn, vanwege de worsteling van het jonge meisje Eva met het ontdekken van haar ontluikende seksualiteit en de buitenwereld die vertelt dat je van masturberen blind wordt.
Dan heb ik nog een dichtbundel van Slauerhoff: Serenade. Deze is uit 1942. Je kunt hem inmiddels lezen op dbnl.org (pdf).
En dan, mijn trots: een boekje dat ik antiquarisch vond in België! Stijn Streuvels’ Zonnetij. Het enige dat vermeld staat in dit boek is de druk – geen jaartal. Dus moest ik op zoek naar de drukgeschiedenis om uit te vinden uit welk jaar dit boekje komt. Ik vermoed dat het vrij oud is, omdat het een tweede druk is.
Op internet is gelukkig een lijst te vinden met de drukgeschiedenis: het blijkt een boekje uit het jaar 1901! Ik heb dus een boekje uit 1901 in mijn kast staan. Ik ben er helemaal blij van!
En o ja, ik kwam dus nog een oud spreekwoordenboekje tegen. Uit 1948. Het is een standaardwerk op het gebied van spreekwoorden. Het boekje is geschreven door K. ter Laan en is van mijn opa geweest. En hoewel het niet het oudste boekje is, ben ik er wel het meest blij mee.

Mijn kast staat vol met oude boeken

En ik ben er dus enorm trots op! Niet alleen oude boeken maar ook nog zeldzame boeken die alleen maar antiquarisch te krijgen zijn. Voor mij een ultiem genot.
#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. @drspee - #50books: oude boeken http://t.co/0Q0bT8ojrv vraag 12

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest