Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books: Suske en Wiske

door | 17 maart 2014 | Boeken, Overige | 4 reacties


Zijn er boeken die anders zijn dan ik dacht bij de herlezing? Die vraag stelde ik gisteren. Het was niet mijn vraag; de vraag werd gesteld door @Jul1ta. Ik heb er vandaag af en aan over nagedacht: welk boek heeft mij bij herlezing teleurgesteld? Ik kwam geen enkele titel tegen in mijn geheugen. Wellicht heb ik hem gewoon geblokkeerd, die ene titel, dat hij zo slecht was geworden.
Boeken die mij wel teleurgesteld hebben, zijn eigenlijk geen boeken, maar strips.

En wel de Suske en Wiske

Vroeger vond ik de Suske en Wiske hartstikke leuk. Ik probeerde altijd de nieuwste te pakken te krijgen. Dat was in mijn jeugd. Later ben ik een soort tweede jeugd begonnen door opnieuw de nieuwste Suske en Wiske te kopen en aan te vullen wat ik nog niet had. Maar hoe verder de nummers oplopen, hoe minder leuk ik ze vind. De verhalen bouwen zich altijd hetzelfde op, maar hebben niet meer de charme van vroeger.
Vroeger was Lambik altijd grappig in zijn domheid en arrogantie. Jeroms stilzwijgendheid was spannend en mysterieus en Sidonia’s wanhopige liefde voor Lambik was bij vlagen grappig en bij vlagen aandoenlijk. Suske en Wiske waren altijd de slimsten van het stel en brachten het avontuur altijd tot een goed eind met hulp van hun vrienden.
Maar Schanulleke en Wiskes geheim achter heur haardracht bekoren mij niet meer. De arrogantie van Lambik is louter dat. Jeroms stilzwijgendheid en kracht zijn een uitgekauwde deus ex machina en Sidonia’s bezorgdheid voor Suske en Wiske is ronduit irritant en bemoeizuchtig. En Suske? Ja, daar is ook wel wat op af te dingen: hij is zo walgelijk perfect.
Ik weet niet wanneer dit besef is ingedaald. Misschien vond ik het slechter omdat Willy Vandersteen de verhalen niet meer verzon of omdat de tekenaars gingen experimenteren met het uiterlijk van Suske en Wiske. Ik weet het niet: ik doe het met mijn herinneringen, de strips zijn het niet meer voor mij.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

 1. Niek

  Andere mensen die er achter zitten en zo verdwijnt langzaam de magie. Eigenlijk zouden anderen verhalen nooit over horen te nemen dan blijft het de sfeer van het oorspronkelijke behouden. Of ben ik nu te conservatief? 🙂
  Wat je over Suske en Wiske schrijft is zeer herkenbaar. Vroeger leuk, nu niets meer aan.

  Antwoord
  • Martha

   Ja, zodra de originele schrijver overlijdt, moet het stoppen. Net als met Asterix en Kuifje… geen andere schrijvers erop loslaten.

   Antwoord
 2. carel

  Het is inderdaad voortborduren maar wel op zich bewezen hebbende patronen. Je ziet het ook bij televisieseries, ze worden op een gegeven moment voorspelbaar, het verhaal redt het niet meer

  Antwoord
 3. Maria

  maar de nieuwe generatie leest hem wel… heel graag zelfs!
  misschien heeft het daar iets mee te maken: ik was ook als kind een liefhebber van Suske en Wiske, en lees ze nu – elke avond – voor aan mijn kinderen. Die vinden ze geweldig. De oude, en de nieuwe!
  Ik herken wel iets in wat je zegt, maar hun enthousiasme besmet me elke keer weer.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest