Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 10: BVDMVDWDD

door | 06 maart 2016 | 50books 2016, Overige | 2 reacties

dwdd_logo_mid

dwdd_logo_midIk geloof onmiddellijk dat het de verkoop van een boek stimuleert als je als schrijver Boek Van De Maand Van De Wereld Draait Door (BVDMVDWDD want dat is korter) wordt. Hele volksstammen kijken naar dit programma, ik incluis, en hechten waarde aan de mening van Matthijs van Nieuwkerk, ik excluis.

BVDMVDWDD zijn is waanzinnig voor schrijver en uitgever. Verkopen stijgen, tweede en zelfs derde drukken worden uitgegeven na zo’n boekbespreking door een deskundig panel.

BVDMVDWDD is echt niets voor mij

Ik kies de boeken die ik wil lezen op basis van de achterflap, op basis van bijzondere titels en op basis van de cover.
Zo kies ik ook de boeken voor de boekenclub Een perfecte dag voor literatuur:

 1. Ben ik geïntrigeerd door de titel?
 2. Spreekt het verhaal op de achterflap mij aan?
 3. Heb ik al eens eerder iets van deze schrijver/schrijfster gelezen?
 4. Vind ik het omslag mooi?

Bij punt twee en punt vier maak ik even een aantekening. Soms staan er bijvoorbeeld alleen maar lovende kreten uit recensies op de achterflap. Daar houd ik niet van. Ik wil zelf bepalen hoe ik mijn boeken vind en niet alvast door een recensent op een spoor van lyrische loftuitingen gezet worden.
Bij punt vier: dit speelt natuurlijk niet een grote rol, maar als punt één tot en met drie problemen geven, dan vind ik dat ik ook nog even naar de cover moet kijken voor ik mijn definitieve keuze maak. En dan gaat het mij vooral om het feit of er een interessante scene uit het verhaal op staat of een blik of iets anders dat ik aan het verhaal kan koppelen. Ik houd niet echt van abstracte omslagen.
Maar goed, ik laat mijn keuze dus niet bepalen door De Wereld Draait Door. Ik bepaal zelf.
Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ikzelf de honneurs waar.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

 1. Ruud

  Ik ben het geloof ik in grote lijnen wel met je eens. Over het vormen van eigen beelden dan. Niet over #dwdd, waarvoor ik een allergie van epische proporties heb ontwikkeld…

  Antwoord
  • Martha

   Ik ben zelf ook niet volledig overtuigd van de kwaliteiten van dit programma. Daarom laat ik mij ook niets gezeggen door dit tv-vermaak van Van Nieuwkerk.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books vraag 10: BVDMVDWDD https://t.co/JAJajQtuBO of ik me laat beïnvloeden? Wat denk jij?
 2. DWDD en boeken – #50books antwoorden vraag 10 | De wereld van Hendrik-Jan - […] Martha is een boek dat bij DWDD het Boek van de Maand is, niet de reden om voor het…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest