Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 21: bibliotheken weg?

door | 24 mei 2015 | Boeken, Overige | 1 reactie

Hebben we straks alleen nog maar mini-bibliotheken?

Hebben we straks alleen nog maar mini-bibliotheken?Een hot topic deze keer in de #50books vraag van Peter. Het was in het nieuws en ik schrok: de VVD wil alle bibliotheken sluiten. Marktplaats is een prima plek om boeken te verkrijgen. Daar hebben we de bieb niet voor nodig. Aldus de volkspartij voor vrijheid en democratie.

Ja, dat is wat VVD betekent: de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Een partij voor het volk. Als deze partij de bibliotheken wil afschaffen, dan zijn ze echt niet meer voor het volk. Ik vraag me af of ze überhaupt ooit voor het volk zijn geweest, deze elitepartij. Maar goed, dat is niet het issue van de #50books vraag deze week. Deze week is de vraag:

Wat vind jij van het voorstel om de openbare bibliotheek af te schaffen?

Uit bovenstaande mag al blijken: ik ben er pertinent tegen.

Bibliotheken moeten blijven!

Ik ben zelf geen lid van de bibliotheek, maar mijn zusje wel voor mijn nichtjes. Het kost een godsvermogen als je alle boeken die die meisjes kunnen lezen moet aanschaffen. En ze lezen ze maar één keer. Juist daarom is een bibliotheek zo handig. Een keer lezen en weer terug om een nieuw boek te halen.
Vroeger ging ik bijna wekelijks naar de bibliotheek. Eerst omdat ik van mijn zakgeld geen boeken kon kopen, daarna omdat ik de boeken die ik moest lezen voor school niet in mijn boekenkast wilde hebben. En uiteindelijk omdat mijn ouders ook niet alles in de kast hadden staan, hoewel zij zeer belezen zijn.
Boeken lezen hoort erbij. Lezen verbreedt je horizon. Zo kun je reizen in je hoofd als het je fysiek of financieel niet lukt. Lezen laat je ontsnappen uit de wereld als de wereld niet aardig voor je is. Boeken waren mijn wereld toen ik het niet leuk had, zo heerlijk om mezelf te kunnen inbeelden dat ik de held van een verhaal was, verschopt en nog net niet verslagen en uiteindelijk toch weer als overwinnaar uit de bus komen.
Vroeger, voor het bestaan van het internet, zocht je alles in de bibliotheek op. Moest je een werkstuk maken voor school, dan was er geen Wikipedia die je met een druk op een knop teveel info gaf. Je ging naar de bieb, zocht in een register of in een kaartenbak het nummer van het boek dat je nodig had op en ging naar de kast waar je boek zou moeten staan. Dan kopieerde je de bladzijden uit het boek die je nodig had en schreef aan de hand daarvan je werkstuk. Het zijn vaardigheden die inmiddels niet meer nodig zijn.
Daarnaast wat als het internet niet meer gebruikt kan worden? Waar halen we dan onze informatie vandaan als de bibliotheken er niet meer zijn?
Overigens is er nog wel een ander mooi initiatief: de free little library. Kleine bibliotheekjes die met subsidie van de gemeente worden opgezet in wijken. Je kunt er een boek uithalen om te lezen in ruil voor een boek dat je zelf inbrengt of als je dat niet hebt, dat je het geleende boek weer terugzet als je het uit hebt. Dit geweldige initiatief haalt het niet bij een echte bibliotheek waar duizenden boeken staan.
Kortom, bibliotheken mogen niet afgeschaft worden. Ik hoop echt dat de VVD hier een proefballonnetje oplaat, want het is natuurlijk van de zotte dat de volkspartij voor vrijheid en democratie juist het meest democratische instituut wil afschaffen, zodat ook de mensen die het minder hebben toegang behouden tot informatie die hun vrijheid kan geven.
#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.
Disclaimer: eventuele links in deze blog naar boeken zijn affiliatelinks. Als je daarop klikt en je koopt een van deze of een ander boek of artikel, dan sponsor je me daarmee. Daar ben ik je dan ook erg dankbaar voor. Zie ook mijn cookieverklaring.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books vraag 21: bibliotheken weg? http://t.co/VbMpxXdi0K Is de VVD de weg kwijt? Misschien moeten ze wat meer lezen i.p.v. borrelen
  2. Investeren in geluk – Invest in happynessweg met de bibliotheek - Investeren in geluk - Invest in happyness - […] Martha […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest