WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 25: Bommeltjes

door | 24 juni 2016 | 50books 2016, Overige | 3 reacties

Hoofdpersoon van de bommeltjes: Ollie B Bommel en Tom Poes

De vraag die ik afgelopen zaterdag influisterde bij Hendrik-Jan voor een nieuwe #50books vraag, was ingegeven door vaderdag. Met welk boek zou je je vader echt blij maken? Het korte antwoord? Bommeltjes!


Mijn vader hield van Bommeltjes. Hij las ze graag, wist hoe je de naam van die professor (Prullewitzkofski) moest uitspreken en citeerde graag uitspraken van Joost, Tom Poes en Ollie B. Bommel zelf. Als ik er even niet uit kwam met een huiswerkopgave, placht hij te zeggen: “Tom Poes, verzin een list.”
Soms zei hij wel eens: “Hier ligt een mooie taak,” als hij aan het werk ging. En als hij iets uitlegde eindigde hij vaak met “Als u begrijpt wat ik bedoel.”
En als het eten goed was: “Dit was een eenvoudige, doch voedzame maaltijd.” Nooit geweten dat die uitspraak de titel van een Bommeltje was.

Er zijn enorm veel Bommeltjes op de markt

En mijn vader had een hele kast vol. Ze staan nog in de kast bij mijn moeder. Ik weet nog dat we de film Als u begrijpt wat ik bedoel keken met Kerst. Best wel zielige film, maar mooi. Dagen lang riepen we “Zwèèèèèèèèlg-jeeeeeeeee” door de kamer.
De wilgenboom in de voortuin die ik mijn vader voor zijn verjaardag gaf, kreeg ook een naam: wilgje. Naar Zwelgje.
Andere literatuur las mijn vader ook. Geert Mak, Mulisch, Hermans en Kees van Kooten staan ook nog in de kast. Hij las graag. Maar wat mij bijgebleven is, zijn de Bommeltjes, zowel de boekjes als de strips in het NRC vroeger. Met name door de uitspraken. Maar ja, een heer moet ook alles alleen doen, dus mijn vader was de enige die ze las. Ik heb me er nooit toe kunnen zetten.
[bol_product_links block_id=”bol_576bdde05f732_selected-products” products=”1001004002726800″ name=”50books” sub_id=”vaderdag” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ik zelf de honneurs waar.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

 1. carel de mari

  Ach ja, die heer Bommel, ik heb er hier ook nog wat staan en wil wel eens zo’ n citaat van Marten Toonder gebruiken, een heer moet immers alles alleen doen.

  Antwoord
 2. Anna

  Antwoord
 3. Niek

  Goh, nu herinner ik me ook weer dat ik die film samen met mijn vader zag en hij me daarna nog een hele poos Zwelgje heeft genoemd. Hahahaha. Alleen Bommels lezen deden we niet echt.
  Leuk om jouw herinnering te lezen.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lezende vaders – #50books antwoorden vraag 25 | De wereld van Hendrik-Jan - […] vader van Martha was een grote Bommelfan. Ze is zo opgegroeid met zijn uitspraken dat ze pas later ontdekte…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest