Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 27: plaatsen in boeken

door | 03 juli 2016 | 50books 2016, Overige | 0 Reacties

plaatsen in boeken

Als je ergens naar toe wil, dan raad ik je aan om een Lonely Planet te kopen. Literatuur bespreekt plaatsen, maar vaak krijg je alleen een glimpje van de stad of het dorp te zien en dan alleen de stukjes die nodig zijn om het verhaal te maken. Dat is logisch, want plaatsen zijn over het algemeen alleen maar belangrijk als tekening van de scene. Neem nu het verhaal dat Hendrik-Jan noemt.


Ik heb Agneta van Jan van der Mast nog niet gelezen, maar dit speelt zich af in het Delftse arbeiderstuindorp Agnethapark. Ik vraag me af of dit verhaal zich niet in een willekeurig ander dorp had kunnen afspelen. Daarvoor zou ik het boek natuurlijk moeten lezen. Soms kan de ene plaats in een boek makkelijk worden ingewisseld voor een andere plaats.
Ik heb in Delft gewoond en ben meerdere keren door het Agnetapark gereden. De huisjes die in de Hof van Delft staan, waren de vroegere arbeiderswoningen: leuke huisjes, schattige tuintjes en kleine straatjes. Het wordt tijd dat ik dat boek toch echt eens ga lezen!

Plaatsen zijn inwisselbaar, maar soms ook niet

Het boek Labyrinth van Kate Moss speelt zich af in de Languedoc nabij Carcassonne. Dit landschap met heuvels en bergen, stadjes uit de Middeleeuwen en een rijke historie speelt een grote rol bij het verhaal over de graal. Een van de populaire theorieën is dat Maria Magdalena naar deze regio vluchtte met de heilige graal (of dit nu een beker was of een baby laat ik even in het midden).
Door dit boek ben ik wel geïnteresseerd geraakt in deze regio. Het lijkt me prachtig daar. Ik ben er alleen nog nooit geweest. En dat gaat voorlopig ook niet gebeuren. Ik kom er in augustus wel in de buurt, maar kan er niet stoppen: ik moet door naar Spanje. Er zal ook vast leuke literatuur zijn over Santander en Bilbao. Suggesties zijn welkom!
[bol_product_links block_id=”bol_57797d24612ea_selected-products” products=”9200000038681191,9200000045588323″ name=”50books” sub_id=”vraag27″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ik zelf de honneurs waar.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest