WhatsApp
Telefoon

De mythe van Arachne

door | 02 juli 2016 | Overige, Verhalen | 7 reacties

arachne

Angst voor spinnen, ook wel arachnofobie. Ik heb er ernstig last van. Bij een klein spinnetje durf ik nog wel de stofzuiger te pakken, maar bij grote spinnen zet ik het op een gillen. De laatste keer dat ik gillend aangetroffen ben, was in de kleedkamer bij karate. Ik was nog volledig aangekleed, dus mijn karateleraar kon binnenkomen om te kijken of ik niet vermoord werd. Als een echte held heeft hij me gered van de spin. De naam van de angst voor spinnen, hebben we te danken aan Arachne.

arachneArachne was een meisje dat enorm goed kon weven en wol spinnen. Ze was zo goed dat ze les had gekregen van de godin Pallas Athena zelf. In de wijde omgeving stond zij bekend om haar vaardigheden. De mensen kwamen zelfs kijken naar haar werk en zeiden dat je kon zien dat ze les had gehad van de godin. En al die aandacht steeg het meisje een beetje naar het hoofd. Ze ontkende dat ze les had gehad van Athena en begon zelfs te beweren dat zij beter kon weven en spinnen dan Pallas Athena. Arachne daagde de godin uit om haar goddelijke weefkunsten te meten met die van haarzelf.

Op een dag schepte Arachne weer op over haar kunsten

Ze pochte opnieuw dat zij beter was dan Pallas Athena. Een oude vrouw die het meisje hoorde, waarschuwde haar voor haar opschepperij. Arachne liet zich niet uit het veld slaan en zei: “Ach oude vrouw, als Athena zo goed kon weven en spinnen, waarom neemt ze dan niet mijn uitdaging aan?” Voor de ogen van de aanwezige toeschouwers veranderde de oude vrouw in de godin: “Hier is ze,” zei Athena.
Arachne was even van haar stuk gebracht maar herstelde zich snel. Er werden twee weefgetouwen neergezet en de vrouwen gingen aan het werk.
Athena beeldde haar wedstrijd met Poseidon om de stad Athene uit: de olijfboom met zijn vruchten en het paard en alle goden in vergadering bij elkaar. In de hoeken van het werk beeldde de godin de straffen uit van stervelingen die het opnamen tegen de goden. Arachne was gewaarschuwd.
Arachne daarentegen had de onbeschaamdheid om alle liefdesavonturen van de goden uit te beelden. In het midden stond Europa die door Zeus werd weggevoerd en in de randen een kleurige rij goden die in verschillende gedaanten tot hun minnaressen kwamen.
Toen het werk klaar was, bekeken ze elkaars werk. Athena moest bekennen dat Arachne haar had overtroffen, maar werd zo woedend over de uitgebeelde taferelen, dat zij het werk in stukken scheurde. Arachne was daar zo verdrietig over, dat zij zichzelf ophing. Toen kreeg Athena spijt van haar uitbarsting en ze veranderde het meisje in een spin, gedoemd om voor eeuwig webben te weven en draden te spinnen.
Iedere week behandel ik een kleinere mythe uit de Griekse mythologie, omdat ik vind dat deze niet vergeten mogen worden. Ik baseer mijn teksten op het boek van Dr Sophie Ramondt, dat mijn eerste kennismaking vormde in de wereld van de Griekse goden en godinnen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

7 Reacties

 1. carel de mari

  en voor zo’ n ijverig beestje dat ons van de nodige insecten bevrijdt ben jij bang? Dat is toch nergens voor nodig (behalve dan voor het ego van de dappere mannen die je beschermen tegen die monstertjes)

  Antwoord
 2. Rob Alberts

  Het verhaal van Arachne kende ik niet.
  Wel heb ik jaren een vrouwelijke vogelspin in mijn huis gehouden.
  Bezoekers hadden daar soms moeite mee.
  Terwijl een vogelspin vooral lui is.
  Zonnige groet,

  Antwoord
 3. Pascale

  Mooi verhaal . Maar dat zijn vele van de mythens en legenden en sagen .

  Antwoord
 4. katie van der werf

  ik ben ook doodsbang voor spinnen. en ik heb mijn kamer op de zolder ik kan er niet tegen!! maar ja ik vind dit verhaal super leuk en ik lees hem op allerlei sites en ik vind hem op deze site het leukst!!!!!! (ik ben een kind en ik ben niet goed in spelling)

  Antwoord
  • Martha

   Hoi Katie, dank je wel voor je reactie! En bedankt dat je het verhaal hier het leukst vindt. Dat vind ik heel leuk om te lezen 🙂

   Antwoord
  • Martha

   Volgens mij heb ik deze van Wikipedia gehaald. Ik ben heel netjes met bronvermelding, maar als het niet hoeft, doe ik het niet.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest