WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 3: kritisch lezen?

door | 18 januari 2015 | Boeken, Overige | 1 reactie

Ben jij een passieve of een actieve lezer?


De derde vraag van Peter heeft een prachtige inleiding. En dat voor zo’n korte vraag. Peter haalt er flink wat citaten bij van Tim Parks’ A weapon for readers. Die citaten gaan met name over kritisch lezen en wat dat met de lezer doet als hij of zij met de pen in de hand een boek leest.
Met een aantal boeken van de boekenleesclub Not just any book heb ik dat wel gedaan, maar dat leidde mij toch teveel af van de leeservaring.
Ik wil namelijk gepakt worden door het boek. Ik wil meegesleurd worden en helemaal in de ervaring opgaan. Een boek moet mij bij mijn nekvel grijpen en me niet meer loslaten, zodat ik me er met tegenzin van moet losscheuren als ik iets anders moet gaan doen.

Kritisch lezen moest tijdens mijn studie

En ook bij het lezen van boeken voor mijn lijst op de middelbare school moest ik kritisch zijn. En voordurend vragen stellen: wat wil de schrijver? Wat is het thema? Waar gaat het over? Hoe verhoudt de titel zich tot de rest van het verhaal? Van wie is het motto en wat heeft dat ermee te maken? En bij wie ligt het vertelperspectief?
Dit zijn zo van die vragen waar ik mij bij het kritisch lezen mee bezig hield. En omdat ik er zo in getraind ben, doe ik het geloof ik onbewust nog. En ook kijk ik of de verhaallijn wel klopt, of er geen open eindes zijn en of de draadjes kloppend zijn afgewerkt als er sprake is van een gesloten einde. En natuurlijk of er geen rare fratsen in de plot zitten, zoals de deus ex machina in middeleeuwse toneelstukken die alles een plotselinge wending geven zodat het weer goed komt.
Maar aantekeningen maken in boeken met streepjes en uitroeptekens en andere soorten onderstrepingen, nee dat kan ik echt niet.
Dus om antwoord te geven op de vraag: ik ben een passieve actieve lezer: wel opletten, geen pen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

 1. Rob Alberts

  Bij beschreven boeken lees ik graag de gegeven opmerkingen en gemaakte aantekeningen.
  Maar zelf schrijf ik nooit op of bij een boek.
  Proza lees ik steeds minder. Maar ook dat lees ik aandachtig.
  Vriendelijke groet,

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books vraag 3: kritisch lezen? http://t.co/WueYsOYWJs

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest