WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 30: bekentenis van een bibliofiel

door | 24 juli 2017 | Boeken | 1 reactie

Ik had niet anders verwacht dan dat mensen zouden zeggen dat hun ereader het lekkerst in de hand ligt: licht apparaat, makkelijk mee te nemen en goed van te lezen in het zonlicht en met een lampje als het donker is. En ik ben het er helemaal mee eens. Maar het gevoel van een boek in je handen, kan soms ook erg prettig zijn.

Bekentenis van een bibliofiel

Ik ben verliefd op boeken.
Ik houd van de geur van verse pagina’s die knisperen onder je vingers als je ze omslaat. Het maagdelijke wit, dat je voorzichtig aanraakt om het niet te beduimelen. De zwarte inkt van de letters die een verhaal voor je ogen op het papier toveren waar je je volledig in kunt verliezen. Het gevoel van het papier dat met een klein beetje structuur je vingertoppen een sensitief genot geven.

Ik houd van de stevigheid van een hardcover

Van een stevige kaft met een mooie plaat die een scene uit het boek voorstelt. Zo’n tekening waarop sommige onderdelen zijn gelamineerd met een glanzend stukje plastic, zodat je oog daarnaartoe getrokken wordt en waar je je vinger overheen kunt laten gaan. Een kaft waarop de letters in reliëf zijn toegevoegd, zodat je, als je daar je vingers over laat glijden, de titel van het boek kunt voelen.
Ik houd van de getekende scenes op de voorkant die met glimmers en glitters het oog bekoren en waarnaar je steeds weer opnieuw wil kijken. De landkaarten voorin fantasyboeken die nieuwe werelden voor je openen en die je tonen hoe de wereld van de hoofdpersoon eruit ziet. De indeling van de bladspiegel, waardoor je ogen over de regels begeleid worden en waardoor je aan de hand wordt meegenomen, steeds verder het verhaal in.
Ik houd van de zwaarte van een boek in je schoot als je voorovergebogen in je luie stoel zit te lezen. En de lamme armen als je in bed een boek boven je hoofd probeert vast te houden. De pijn in je neusbrug als je in slaap bent gevallen tijdens het lezen en het boek valt op je hoofd.
Ik houd van boeken: het gevoel van de bladzijden en de kaft onder je vingers. De geur van de pagina’s en de inkt. De oogstrelende tekeningen van landkaarten en scenes op de kaft. Het gewicht van het boek in je handen, zodat je echt wat vast kunt houden.

Een boek is als een minnaar

Hard als het nodig is, pijnlijk als het moet, zacht en lief als je er behoefte aan hebt en een lust voor het oog en een genot voor je handen.
Dit is mijn bekentenis op de vraag van gisteren.
Plaatje: Clay Banks

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. carel de mari

    Het boek als minnaar, wanneer je het alleen gebruikt om de inhoud tot je te nemen heb je aan een e-reader genoeg 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest