WhatsApp
Telefoon

Opvallende boeken en #50books vraag 30

door | 23 juli 2017 | 50books 2017 | 12 reacties

Vorige week vroeg ik naar de opvallende boeken in je boekenkast. Meerdere mensen gaven aan meerdere boekenkasten in hun huis te hebben. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk: de bloggers die bijdragen aan #50books zijn allemaal fervente boekenlezers!

Maar liefst zeven(!) reacties mag ik vandaag gaan samenvatten en wat nog leuker is: er zitten twee mensen bij die voor het eerst meedoen! Dat vind ik echt superleuk. Ik hoop dat jullie erbij blijven en iedere week mee gaan doen. Het is natuurlijk geen verplichting, maar ik heb gemerkt dat het voor mij verslavend werkt.
Twitteraar @Leesdame die ik echt al heel lang volg, deed voor het eerst mee deze keer. En wat een mooie bijdrage. Het was gelijk een schuldbekentenis: het boek dat haar opviel, was een boek dat ze had gewonnen, maar nog steeds ongelezen in haar kast ligt. Natuurlijk heeft Luna wel een goede reden waarom ze Een fractie van het geheel van Steven Toltz nog niet heeft gelezen.

De tweede nieuwe bijdraagster, Chantal van de site Hoofdstuk 12, had het moeilijk met deze vraag. Ik vind het toch super dat ze ondanks de moeilijkheidsgraad van vraag 29 toch heeft bijgedragen! Waarom had ze het moeilijk met deze vraag? Omdat er in haar kast alleen maar boeken staan die echt iets voor haar betekenen. Maar toch sprong er een boek uit: 1984 van George Orwell. Chantal heeft het boek nog niet gelezen, maar hoe ze het boek gekregen heeft, is de moeite van het lezen echt wel waard!

Wat opvallende boeken zijn, is niet te voorspellen

opvallende boeken

9,95 tweedehands (klik op het plaatje)


Dat is juist zo leuk. Het zijn vaak de boeken die je het minst verwacht bij mensen.
Lalagè heeft een heel bijzonder boek dat haar opvalt: Tsomo’s karma van Kunzang Choden. Dit boek is een culturele reis door Bhutan. Een land waar vrouwen niet mogen leren lezen en schrijven en waar het boeddhisme de hoofdreligie is. Lalagè heeft van dit boek genoten: van de eerste tot de laatste zin.
Carel spoort me aan om het boek dat hem opvalt toch te lezen. Ik durfde Carlos Ruiz Zafón’s De schaduw van de wind niet uit te lezen. Maar hem valt het boek op vanwege de kleur en de omvang. Ik ga het toch maar proberen, Carel! En dan noemt hij ook nog de serie van de Volkskrant over kunstenaars. Twintig boekjes keurig op een rij. Ik vraag me af of die nog te krijgen zijn?
 
 

25,95, klik op het plaatje


Ook Jannie noemt een boek dat ik eigenlijk niet verwacht had, namelijk Ziezo 347 kinderversjes van Annie M.G. Schmidt. En ik dacht dat alleen mijn vader dat deed: op de meest onverwachte momenten, in de meest rare situaties, zong hij een liedje van Ja zuster Nee zuster of citeerde hij een versje van Annie. Blijkt dat de man van Jannie dat ook doet. Heerlijk!
Niek vindt de vraag ontzettend leuk: niet denken maar voelen, schrijft zij. En dat is ook zo. Gelijk heb ik inspiratie voor de volgende vraag, maar daar kom ik straks op. Het boek dat haar in het oog springt, is een reeks over Boeddha van manga meester Osamu Tezuka. De kaft laat Boeddha zien in al zijn levensfasen. Ze herinnert zich het plezier dat ze had tijdens het lezen van deze boeken. Ik kan me dat levendig indenken. Waarom Niek er zo enthousiast over is, lees je uiteraard op haar blog.

Klik op het plaatje voor deel 1 van deze serie


Ook Ali droeg bij aan deze vraag. En ook zij geeft een onverwacht antwoord. Ze kiest voor een boek over het bezoek van Wilhelmina aan Canada en Amerika in 1942: Dat ik zal wederkeren. Het staat vol mooie foto’s. Maar het meest bijzondere ontdekte Ali via Google. Dat lees je uiteraard ook op haar blog. Dit boek is via bol niet meer te krijgen. Maar waarschijnlijk nog wel antiquarisch, mocht je geïnteresseerd zijn.
Last but not least is boekenliefhebber Hendrik-Jan. Voor hem is dit een moeilijke vraag omdat ook hij veel boekenkasten heeft. Het opruimen wil geloof ik nog niet zo lukken. De boeken die er voor hem uitspringen zijn de boeken van Gerrit Komrij. Hij pakt ze regelmatig op en bladert ze door. Hij krijgt energie van de vrije stijl van schrijven die Komrij zo typeerde. En natuurlijk is hij helemaal verzot op Dante’s Goddelijke komedie, die hij al maanden aan het analyseren is. Als hij klaar is, ga ik met zijn blogs ernaast dat boek ook maar eens lezen. Kijken of ik het met hem eens ben, of dat we in discussie kunnen gaan!

#50books vraag 30

Dankzij Niek is de volgende vraag er ook weer eentje op gevoel. Maar dan letterlijk.

Welk boek ligt je het prettigst in de hand?

Ik zal zelf morgen deze vraag beantwoorden. Ik kijk ontzettend uit naar jullie antwoorden!
Overigens zijn de links in dit blog naar boeken affiliate links. Dat betekent dat ik een beetje centjes krijg als jij een boek koopt via die link bij Bol. Je betaalt zelf niets extra’s hoor!
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. 
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

12 Reacties

  1. Svanhild

    Moet toegeven dat de e-reader toch het prettigste is… lekker licht…

    Antwoord
    • Martha Pelkman

      Ja, dat geloof ik wel. Zo’n ereader is een fijn dingetje.

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Beter één boek in de hand… #50books | Lalagè leest - […] Deze week heeft blogger Niek een vraag aan Martha doorgespeeld, die luidt: […]
  2. Het gevoel van een boek: #50books vraag 30 - Stukjes - […] De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest