WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 36: leesgidsen lezen

door | 20 september 2016 | 50books 2016, Overige | 0 Reacties

Leesgids voor de wereldliteratuur

Twee weken geleden overleed Pieter Steinz, de auteur van de De dikke Steinz, aan ALS op 52-jarige leeftijd. Zijn literatuurgids staat bij mij op mijn nachtkastje. Ik snap dus ook onmiddellijk waar Hendrik-Jan op doelt met zijn 36e vraag Lees jij leesgidsen?

Leesgids voor de wereldliteratuurZoals gezegd: de Gids voor de wereldliteratuur staat op mijn nachtkastje. Ik blader in deze gids om dingen op te zoeken, om meer te lezen over thema’s en omdat het een leuk geschreven gids is.

Maar om nou te zeggen dat ik leesgidsen lees?

Nee, eigenlijk niet. Ik blader ze door, op zoek naar informatie, naar leuke boeken en naar informatie over schrijvers. Maar echt van A tot Z doorlezen, dat doe ik niet. Dat dient ook geen hoger doel, mijns inziens.
Een leesgids is er om extra informatie te geven, nieuwe literatuur te ontdekken of om als naslagwerk te gebruiken. Meer is het niet.
Dat wil overigens niet zeggen, dat leesgidsen er niet mooi uit kunnen zien. De dikke Steinz kocht ik, omdat ik er bij een mede-boekblogger over las. Hij was er verguld mee. Zowel met de inhoud als met de opzet.
Ik had er zelf ook al over gehoord bij De wereld draait door: het boek is ingedeeld in veelvouden van 26, precies het aantal letters van het alfabet. Dat vond ik al een mooie insteek. En dan ook nog de leestips bij sommige belangrijke boeken uit de wereldliteratuur. Wat te lezen na? En welke boeken zijn van invloed geweest op.
Een meesterwerk. Een monnikenwerk. Want hoeveel boeken hebben de auteurs er niet voor moeten lezen? Ik zeg het niet snel, maar als je nog een boekenbon hebt liggen: koop deze leesgids of bestel hem via onderstaande affiliatelink bij Bol (daar krijg ik namelijk een beetje geld voor).
Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ik zelf de honneurs waar.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.
[bol_product_links block_id=”bol_57e14207c22c6_selected-products” products=”9200000029979257″ name=”50books” sub_id=”vraag36″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest