Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 4: goeroes

door | 22 januari 2017 | 50books 2017, Overige | 10 reacties

boekenwurm heeft firstworldproblems

Zit je al in het boek dat je leest? Dat was de vraag van vorige week. Zelf was ik bezig in Hallo muur (en nog steeds, ik heb hem niet uitgekregen met als gevolg dat ik al een boek achterloop op mijn schema), maar daar zat ik nog niet lekker in. De hoofdpersoon is een alcoholist die aan de beterende hand is, maar ik herken die problematiek niet. Bovendien kletst hij tegen een muur. Tja… Ver van mijn bed. Jullie waren ook aan het lezen.

boekenwurm heeft firstworldproblemsJannie vermoedt dat mijn vraag zich vooral op fictie richt, maar ik begrijp dat een non-fictie net zo pakkend kan zijn als de materie interessant is. Jannie leest veel non-fictie. Nu is zij bezig in Baukje Prins – Gemengde gevoelens: Molukse en Nederlandse klasgenoten in de jaren zestig. Het is haar nog niet helemaal duidelijk waarom de biografie van het schoolhoofd erin staat, maar wellicht wordt het haar later duidelijk. Ze gaat het wel uitlezen zegt ze. Ik ben benieuwd naar haar review.
Carel leest Over vaders en zonen van Hugo Borst en nee hij zit er niet in. De verhalen zijn te kort en eindigen dus te snel om er echt in te komen. En dan wordt het zondag half zes. Carel schrijft een update. Hij leest het verhaal over de twee zoontjes van voetballer Michel Boerebach die omgekomen zijn bij een verkeersongeluk. Kippenvel.

Sorry, Karin, dat ik je afgeleid heb vorige week

En toch ga ik het dit keer weer doen met de volgende vraag. Ze zit niet echt in haar boek: de beschrijving is te uitgebreid, ze kan haar eigen fantasie niet kwijt. Het is dan ook een echt meisjesboek, dat Koud Vuur van Kate Elliot: de jasjes, jurkjes en tropische vruchten die gegeten worden, worden tot in detail beschreven. En dan volgt de desillusie van deel 3: geen Nederlandse vertaling.
Ali deelt met ons wat wijze lessen. Les 1: begin niet in een boek vlak voor het slapen gaan, als je vermoedt dat het je gaat pakken. Les 2: zorg dat je geen zestig andere dingen moet doen. Les 3: geef het boek een kans. Het hangt er vooral vanaf hoe de personages zijn, of Ali meegezogen wordt in een boek.
Sue heeft vorige week De pianiste van Theresienstadt van Alice Herz-Sommer uitgelezen. Het verhaal is indrukwekkend, maar het pakte haar niet. Misschien omdat het een levensverhaal is? Sue durft het niet direct te zeggen. Ze leest nu een thriller van Coben: De vreemde gegrepen. Ze verwacht er wel door te worden.
En dan Niek, die op de valreep nog even haar #50books vraag beantwoordt, maar wel ruim op tijd zodat ik hem nog mee kan nemen in de samenvatting! Naast de 250 korte verhalen die Niek al aan het lezen is (eentje per dag) is zij in nog drie boeken bezig. De schrijver Robert Silverberg heeft volgens haar een schrijfstijl waar je je in kan verliezen. Als ik door mijn nog te lezen stapel ben, dan ga ik eens kijken wat voor boeken dit zijn.

De nieuwe vraag gaat over goeroes

In mijn geval over Fajah Lourens en het killerbody dieet. Ik heb haar boek gekocht en gelezen. Er staan leuke receptjes in. Ik denk echt dat ik er wel wat van ga maken een keer. Maar de rest van het boek kan zo de prullenbak in. En de mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik boeken niet zomaar weg zal gooien.
Als zogenaamde dieetgoeroe sleept zij hele volksstammen meisjes mee die toch al erg onzeker kunnen zijn over hoe ze eruit zien. Wat zij doet, is niet oké: ze propageert een crashdieet en zelfs dagdelen vasten. Juist dan houdt je lichaam alles vast wat het binnen krijgt: het gaat in de overlevingsstand.
Kortom, er zijn natuurlijk goeroes die wel de wijsheid in pacht hebben, maar Fajah is er niet een van wat mij betreft. De nieuwe vraag van deze week:

Lees jij wel eens boeken van goeroes?

En wat vind je er dan van? Ik heb het dan niet alleen over dieetgoeroes, maar ook over opruim-goeroes, mindfullness-goeroes en andere goeroes die iets denken te kunnen vertellen over hoe je je leven moet inrichten. Mijn vraagstelling is wat tendentieus, maar ik heb vooral geen hoge pet op van de dieetgoeroes. Volgens mij is de Getting Things Done meneer wel een goeie, maar dat boek moet ik dus nog lezen.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. 
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ik zelf de honneurs waar.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

10 Reacties

 1. Astrid

  Ik ga er geen heel blog over schrijven, want het antwoord is bij mij heel kort: nee eigenlijk nooit. De dieetgoeroe’s, daar heb ik net als jij niets mee. En Getting things done, had ik ook niets mee. Sindsdien ben ik een beetje huiverig voor goeroe’s. Toch las ik vorig jaar weer eens een boek van een internetgoeroe – maar het meeste wat hij schreef, was zo voor de hand liggend dat ik dacht ‘wat nou, goeroe?’ En dan was het ook nog zo slecht geschreven dat ik dacht ‘dit kan ik beter.’ Misschien moet ik zelf maar goeroe worden 😉

  Antwoord
  • Martha

   En vanochtend was ze weer op tv: “Nee hoor, je hoeft niet te sporten om af te vallen, het kan ook zonder.” En over de kritiek die ze krijgt: “Nou, dat betekent gewoon dat het succes heeft en dat mensen jaloers zijn daarop.” Hoe dom kun je zijn…
   Het is vaak heel erg voor de hand liggend wat die goeroes schrijven. Maar zij schrijven het en worden dus goeroe. Tja, hadden we het maar eerder moeten bedenken 😉

   Antwoord
 2. ACVG

  Uhm, ik volg sinds november het 5:2 vastendieet. 2 dagen per week eet ik slechts 500 kcals. En ik val af. Langzaam en rustig. Terwijl ik niet sport! Dat kan ik momenteel niet. Door de astma is een rondje lopen al uitputtend en mijn jarenlang overgewicht heeft mijn gewrichten geen goed gedaan. Rug, heup en knie kunnen geen sporten meer aan.
  Ik ben het levende bewijs dat je echt niet hoeft te sporten om af te vallen.
  Vasten, en dat is inmiddels door universitaire studies (waaronder recent in Groningen) bewezen, is zelfs goed voor je lichaam. Je cellen krijgen een rustperiode. In plaats van manisch te verbranden en vernieuwen gaan ze rustig herstellen. Dat je lichaam in conservatiemodus gaat en minder verbrandt als je minder eet “dus het helpt niet”, is ongenuanceerd en inmiddels behoorlijk achterhaald. Regelmatig vasten, zeker als je kcal-inname te hoog is voor jouw metabolisme (nog zo’n nuancering die heel wat mensen vergeten of niet verteld wordt), is goed voor je.
  Dat gezegd zijnde huiver ik ook van Fajah Lourens en haar killer body. Haar bewering dat je eruit kan zien zoals zij zonder sporten is ronduit een leugen. Bovendien is haar lichaam niet echt een realistisch en gezond beeld van ‘de vrouw’. Echter, dit is volgens mij weer het zoveelste dieetboek waar volgend jaar niemand het nog over heeft en dat je alleen nog via Lidl kan kopen. 😉
  Wat goeroes betreft, ik heb mijn portie gehad. In zowel het alternatieve circuit (Ik was tijdelijk geheel ontoerekeningsvatbaar! Kan niet anders!) als op gebied van werk. De laatste mens die ik op handen droeg was Edwin Vlems. Not anymore. Ze vallen allemaal van hun voetstuk, die goeroes. 😉

  Antwoord
 3. Jasmien

  Hoi, ik wil even vertellen dat ik grote fan ben van het concept #50books. Omdat ik echter voor de eerste keer meedoe, wou ik liever op vragen over mijn gelezen boeken antwoorden dan over waar ik nu mee bezig ben. Daarom antwoord ik op de vragen van Peter Pellenaars uit 2013. Neem gerust een kijkje op http://www.papertown.be. Ik volg jullie met plezier, boeken zijn fun!
  Om te antwoorden op de vraag: Gary Vee is king! Die las ik. Ik lees momenteel ook The Happiness Project, is Gretchen een goeroe? Niet echt, zeker? Maar ik lees het met plezier, dus zo wordt ze een beetje goeroe misschien 😀 .

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mijn eigen goeroes – #50books vraag 4 | De wereld van Hendrik-Jan - […] hoeveelheid zelfhulpboeken en verbeterboeken is een onuitroeibare stroom van verderf en bederf. Zelden zit er iets tussen waar je…
 2. Goeroes uit de kast: #50books vraag 4 - StukjesStukjes - […] De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde…
 3. Lees jij wel eens boeken van goeroes? #50books | Lalagè leest - […] jaar stelt Martha elke week een vraag in het kader van #50books. Ieder die wil kan een antwoord bloggen…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest