Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 41: Das Mag

door | 26 oktober 2015 | Boeken, Overige | 1 reactie

Het logo van Das Mag uitgevers

Het logo van Das Mag uitgeversAl jaren leveren de uitgeverijen strijd tegen het illegaal downloaden van ebooks. De uitgeverijen strijden echter niet alleen tegen illegaal downloaden, ze zijn ook bang dat het ebook de papieren versie verdringt. Allemaal angsten die wat mij betreft onterecht zijn. Nu is er een nieuwe uitgeverij die het anders gaat doen: Das Mag.
Er zullen altijd, ik herhaal, altijd papieren boeken blijven bestaan. Das Mag zal ook papieren boeken blijven uitgeven. Het verschil is dat zij het ebook erbij cadeau doen.
Misschien kun je beter eerst even dit filmpje kijken, dat legt het allemaal precies uit:

Das Mag is er dus nog niet

Het is een uitgeverij in oprichting. Peter was direct gecharmeerd en wilde graag deelnemen als mede-oprichter. Daar komt ook zijn vraag vandaan deze keer:

Zou jij (mede-)oprichter van een nieuwe uitgeverij willen worden?

De initiatiefnemer is een crowdfundingactie begonnen waarmee Das Mag opgericht moet gaan worden. Het idee sprak ook mij aan, maar toen ging ik nadenken.
Er zijn best al heel wat uitgeverijen en wat gaat deze nu eigenlijk toevoegen? Natuurlijk is het bijzonder dat ze ebooks cadeau geven bij een papieren werk. Natuurlijk is het toe te juichen dat de auteur 50% meer betaald wordt. En uiteraard is het als klant waanzinnig gaaf om een bijzondere editie opgestuurd te krijgen als je direct bij de uitgeverij besteld. En mede-oprichter zijn heeft ook wel een leuke klank.
Als rechtgeaarde bibliofiel en boekenverslaafde zou ik dan toch moeten bijdragen aan een nieuwe uitgeverij? Waarom aarzel ik dan?

Ik weet het niet

Ik denk vooral omdat ik het motto niet zo vertrouw: “Minder boeken AUB”. De verschraling die zij kennelijk voorstaan heeft niet mijn voorkeur. Als deze uitgeverij slechts tien tot vijftien boeken gaat uitgeven op jaarbasis, denk ik dat er veel blijft liggen. Dit is wat Das Mag erover zegt:

Minder boeken AUB — het is een vreemd motto voor een uitgever. Maar wij geloven dat een uitgever alleen met uiterste zorg boeken moet kiezen en maken. Zodat de lezer weet dat elke titel uit onze stal geweldig is.

Wat nou als ik het boek niet geweldig vind? Als ik de pagina met ‘dingen die wij anders doen’ verder lees, dan lees ik een idealistische uitgever die met lezer en auteur het beste voor heeft. Ik ben daar absoluut voor.
Maar: hoe lang gaan ze deze waarden vasthouden? Kun je rondkomen op tien tot vijftien boeken per jaar? Hoeveel moet je er dan wel niet van verkopen als je meer royalties betaalt aan de auteur. En sterker nog: hoe duur worden je boeken voor de lezer?
Ik heb geleerd om te vertrouwen op mijn intuïtie: de twee keren hiervoor dat ik dat niet deed, hebben me geld en tijd gekost. Nu zegt mijn intuïtie ook: bezin voor je begint, Martha. En dat zal ik dan ook doen. Ik houd Das Mag in de gaten, maar voorlopig ga ik niet investeren.
#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.
Disclaimer: eventuele links in deze blog naar boeken zijn affiliatelinks. Als je daarop klikt en je koopt een van deze of een ander boek of artikel, dan sponsor je me daarmee. Daar ben ik je dan ook erg dankbaar voor. Zie ook mijn cookieverklaring.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Anna

    Ook een boekenliefhebber maar ook ik twijfel nog, en bij twijfel… niet doen…

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books vraag 41: Das Mag https://t.co/Sj0KIQl9rc of ik mede-oprichter van een uitgeverij wil worden...

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest