Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 41: kinderboeken lezen

door | 12 oktober 2016 | 50books 2016, Overige | 1 reactie

kinderboeken herlezen

Een voor de hand liggende vraag, nu met de kinderboekenweek. Maar toch, een leuke vraag. Lees je nog wel eens kinderboeken? Jazeker! Ik vind sommige kinderboeken zelfs leuker dan boeken voor volwassenen!

kinderboeken herlezenZo herlees ik nog heel graag Harry Potter, in het Engels, maar ook de boeken van Thea Beckman, Jan Terlouw en als ik mijn handen erop kan leggen, dan zou ik nog heel graag van Paul Biegel het boek Het sleutelkruid lezen.
In de eerste klas van de basisschool werd het boek voorgelezen door mijn toenmalige leraar. Een strenge man, maar vol met humor en een van de weinigen die onze klas in bedwang kon houden. Het boek is me altijd bijgebleven.
Het kinderboek ging over een koning die op sterven lag en alleen nog kon genezen als zijn hart weer zou worden opgewonden door sleutelkruid. Dat plantje groeide natuurlijk op een afgelegen plek die moeilijk te bereiken was. Terwijl de dokter op zoek gaat, stuurt hij alle dieren die hij vindt, naar de koning om aan hem hun mooiste verhalen te vertellen. Zo zou de koning het kunnen overleven tot de dokter terugkomt.
Ik heb geen flauw idee meer hoe dit afloopt. Maar ik vond het zo’n mooi idee: het idee dat je iemand in leven kon houden simpelweg door met een sleutelplantje zijn hart op te winden.

De kinderboeken die ik lees zijn oud

Heel oud. Dat komt omdat ze minstens dertig jaar geleden zijn geschreven. En dat is niet erg, maar je merkt wel dat de taal toch enigszins verouderd is. Daarnaast kom je ook nieuwe dingen tegen, die je als volwassene wel opmerkt, maar als kind niet.
Denk maar eens aan het boek Koning van Katoren van Jan Terlouw. Ieder hoofdstuk behandelt op een ludieke manier een van de problemen waarmee de (Nederlandse) samenleving te maken heeft. Als kind zie je een prachtig verhaal vol met avontuur. Als volwassene lees je een mooi verhaal, maar met een bittere ondertoon over de problemen waar de wereld meet te maken had (en nog steeds heeft).
Het herlezen van kinderboeken is leuk, vooral om de nieuwe dingen die je als volwassene ontdekt.
[bol_product_links block_id=”bol_57fb79b75d069_selected-products” products=”1001004006218318,666820984″ name=”50books” sub_id=”vraag 41″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ik zelf de honneurs waar.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Liesbeth

    Ja, sommige zijn gedateerd maar andere weer helemaal niet. Ken je ‘de Gebroeders Leeuwenhard’ van Astrid Lindgren? Eigenlijk zijn al haar boeken nog steeds de moeite van het herlezen waard.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest