Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 43

door | 26 oktober 2014 | Boeken, Overige | 1 reactie

50books, literatuurblogs

Nederland leest in november 2014 Een vlucht regenwulpen van Maarten ‘t Hart
Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart staat centraal tijdens Nederland Leest 2014. Het boek uit 1978 is een klassieker. Het gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur.

50books, literatuurblogsNederland leest. Een initiatief om Nederland aan het lezen te krijgen. Klassiekers worden opnieuw uitgebracht in pocketformaat en in grote getale uitgedeeld op scholen en in bibliotheken. Een mooi project, maar zou het werken? Ik weet het niet. Tot eind november is Nederland die vlucht regenwulpen aan het lezen. Op sommige scholen wordt dit boek verplicht gelezen. Hoe ik over verplicht lezen denk, mag misschien bekend zijn, maar ik herhaal het even: ik houd daar niet van. Verplicht lezen verpest het leesplezier van de jeugd.
De boeken die gekozen worden, moeten voldoen aan de volgende eisen:

  1. Ze moeten literaire waarde hebben.
  2. Ze mogen niet recent zijn (de tand des tijds doorstaan hebben).
  3. Ze moeten geschikt voor een breed publiek.
  4. Ze moeten aanleiding geven tot discussie.

Andere boeken die bij Nederland leest aan bod zijn gekomen, zijn bijvoorbeeld De donkere kamer van DamoclesErik of het klein insectenboekTwee vrouwen en Oeroeg. Nu moet ik eerlijk zeggen: ik heb maar weinig van de boeken gelezen die Nederland leest heeft gekozen. Ik kan dus niet oordelen of de boeken aan de criteria voldoen. Ik weet dat wel voor De donker kamer en Twee vrouwen. Ik vraag me af wie er oordeelt over criterium 1, 3 en 4?
Maar goed: mijn vraag is de volgende:

Nederland leest: goed initiatief om mensen aan het lezen te krijgen of niet?

Wat denken jullie? Zou het werken? Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden en ik lees ze weer graag! Laat een reactie, met link naar je blog, achter zodat iedereen die hier komt je antwoord kan lezen. Enneh, suggesties? Graag!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books vraag 43 http://t.co/dCxV1cLiEC
  2. #50books vraag 42: Lezen is een hel - Martha blogt privé - […] jaar stelde ik zelf de vraag over Nederland leest. Ik schreef zelf: Nederland leest niet als antwoord op de vraag.…
  3. #50books vraag 42: Lezen is een hel - Martha blogt priv√© - […] jaar stelde ik zelf de vraag over Nederland leest. Ik schreef zelf: Nederland leest niet¬†als antwoord op de vraag.…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest