WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 42: p.m.s.

door | 26 oktober 2014 | Overige, WOT | 1 reactie

p.m.s. (med) premenstrueel syndroom., ongeveer 14 dagen voor de menstruatie ontstaande prikkelbaarheid, vermoeidheid, gezwollen, pijnlijke borsten etc.

schoonspringenTja, wat moet ik daar nou over zeggen. Ik heb er gelukkig geen last van. Ik ben altijd fris en vrolijk en fruitig. Nooit een slecht humeur, ook niet tijdens die tijd van de maand. Hendrik-Jan snapt er niets van als man. Dat kan ik me dan weer levendig voorstellen. Wat voor pijn is het dan, vraag hij zich af, die pijn in de buik? Ik zal een poging doen om het uit te leggen, excuseer me als het te plastisch wordt allemaal.
Iedereen weet dat er bij vrouwen tussen ongeveer 12 en ongeveer 50 (ik zeg ongeveer want het kan eerder beginnen en later eindigen) een eisprong plaatsvindt. Dat eitje daalt dan af naar de baarmoeder, blijft daar even rustig zitten en vervolgens sterft het af. Stel je nu voor dat dat eitje zich moet losscheuren uit je eierstokken, de eileiders vervolgens als een soort springplank gebruikt en dan een duik maakt om te landen op de baarmoederwand. Dat gaat dan niet met zo’n sierlijke duik als van die schoonspringers, maar het landt als een baksteen op het water. Dat is de pijn van de eisprong. Overigens voelt niet iedere vrouw die pijn.
Dat eitje heeft zich dus genesteld en vervolgens ben je als vrouw acht dagen vruchtbaar. Als er dan geen zaadjes bijkomen, dan wordt dat eitje chagerijnig en neemt wraak: hij laat zich vallen en scheurt daarbij de volledige verdikte baarmoederwand los van de wand. Het is alsof je een wond op je knie hebt en daarvan keer op keer het korstje losscheurt om het te laten bloeden. Het losscheuren van een korst kun je vergelijken met de maandelijkse bloeding. Gewoon pijn. Die pijn wordt volgens wikipedia ook veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Van iedere maand die pijn doormaken, wordt niemand vrolijk.
Misschien moet ik het nog iets duidelijker maken, de pijn van de menstruatie. Zeker het samentrekken kan misschien nog vraagtekens oproepen. Misschien moet ik het ook voor mannen iets duidelijker (lees: plastischer) maken: stel je voor dat je de balzak vastpakt en die begint om te draaien, zoiets. Maar in plaats van dat je stopt als het pijn doet, ga je nog even door. Ik denk dat dit misschien de duidelijkste manier is om de pijn van p.m.s. en menstruatie te omschrijven. Maar als het nog niet helemaal duidelijk is, wil ik het best nog wel verder uitleggen. In de reacties.
Bij de #WoT schrijven bloggers over een woord (of een foto zoals vandaag). Elke donderdag verschijnt een nieuw woord waarover je kunt bloggen. Deelname is geheel vrijblijvend. Plaats een reactie onder het bericht Hendrik-Jan waarin je het linkje plaatst naar je blog.
De #WoT is opgezet door Karin Ramaker en daarna door Irene van Putten overgenomen. Vanaf september 2014 houdt Hendrik-Jan de Wit het stokje in zijn hand.
bron foto: via Photopin.com.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Niek

    Hihihi, zo plastisch heb ik het nog niet eerder uitgelegd zien worden. Snap nu eindelijk waar die maandelijkse kramp vandaan komt: een chagrijnig eitje. Hahahahahaha.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - #WOT: p.m.s. http://t.co/BtK15gojkA als een schoonspringer die plat op het water landt

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest