WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 45: genres mixen

door | 27 december 2015 | Boeken, Overige | 0 Reacties

genre crossover misery

genre crossover miseryGenres bestaan wat mij betreft niet voor niets: de ene lezer houdt van horror, de andere lezer juist van chicklit. Lezers zijn, gek genoeg, net mensen. Iedereen houdt weer van andere genres. Zo ken ik mensen die kicken op zelfhulpboeken, mensen die graag managementboeken lezen om productiever, slimmer en efficiënter te worden, en mensen zoals ik zelf die lekkere young adults wegtikken alsof het niets is. Moeten we de genres mixen of moeten we de genres met rust laten en lekker binnen de eigen grenzen blijven?

Dat is de 45e vraag die Peter stelt in zijn #50books-serie:

Wat denk jij, wordt het tijd dat de grens tussen literatuur en genre-lectuur eindelijk eens geslecht wordt? Of zijn het twee onverenigbare werelden die op z’n best af en toe leentjebuur bij elkaar kunnen spelen?

Het gebeurt soms wel: een psychologische thriller die wat horror-elementen leent uit het aangrenzende genre. Of een fantasyverhaal dat zich afspeelt in een dystopische omgeving. Het zijn allemaal crossovers in verschillende genres.

Zijn genres dan nog wel van kracht bij crossovers?

Ja natuurlijk! Ieder boek is in te delen in een genre, omdat het altijd meer bij het ene genre hoort dan bij het andere. Het ene genre overheerst het andere. Denk bijvoorbeeld eens aan een boek als Misery van Stephen King. Dit boek zit typisch in de hoek van de horror: het afhakken van vingers en voeten en de beschrijving daarvan zijn pure horror.
Er is echter ook een element van psychologische thriller te vinden: de momenten dat Annie weg is en schrijver Paul Sheldon het hutje van zijn gijzelnemer doorzoekt, staat bol van de spanning. Hoeveel tijd heeft Paul voordat Annie terugkomt en lukt het hem op tijd terug te komen in bed?
Hoe dan ook, ik ben niet van mening dat we de genre scheidingen dan maar moeten opheffen. Natuurlijk mogen de genres leentjebuur spelen bij elkaar, maar laten we toch vooral de genres aanhouden, zodat we weten welke boeken we leuk vinden om te lezen.
[bol_product_links block_id=”bol_567fff5a92373_selected-products” products=”9200000009834219,9200000022729164″ name=”50books45″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″] 
#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.
Disclaimer: eventuele links in deze blog naar boeken zijn affiliatelinks. Als je daarop klikt en je koopt een van deze of een ander boek of artikel, dan sponsor je me daarmee. Daar ben ik je dan ook erg dankbaar voor. Zie ook mijn cookieverklaring.
 
 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books vraag 45: genres mixen https://t.co/IrEJ8WmUXj Waarom niet laat ik zien aan de hand van Misery van Stephen King.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest