WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 46: jezelf weggooien is geen optie

door | 27 december 2015 | Boeken, Overige | 0 Reacties

boeken weggooien? Nee: ik ga naar books anonymous!

boeken weggooien? Nee: ik ga naar books anonymous!Peter, wat doe je me aan?! Boeken weggooien? Dat is te zot om over na te denken! Aan ieder boek, aan bijna iedere bladzijde zit de herinnering van het lezen ervan. Weggooien is geen optie: zoals je zelf al citeerde uit Offermans: het is een stukje van jezelf weggooien!

Zou het niet mooier zijn, stelt Offermans voor, om álle boeken die je ooit kocht en kreeg, in volgorde van aanschaf ‘in één gigantische, tientallen meters lange kast te zien staan’?
Ineens zitten we er middenin, vanwege dit duizelingwekkende visioen. Een totaalbeeld van je ontwikkeling, inbegrepen beschamende voorliefdes; is dat nou wel mooi, of wordt het een blik in de spiegel die je op blinde vlekken en vreemde bevliegingen wijst?

Een lange kast, een muur waaraan die lange kast kan staan, met alle boeken die je ooit hebt gekocht of gekregen, het is een mooie droom voor mij. Ooit heb ik boeken weggedaan, weggegeven aan iemand die ook van boeken hield. Ik geloof dat ik er nog een beetje spijt van heb. Ik denk niet dat ik dat ooit nog doe. Ik denk zelfs dat ik met mijn boeken begraven wil worden. Ik bedoel: de dood duurt lang, dan kun je maar beter wat bij te lezen hebben. De gloeiwormen geven me wel wat licht. Toch?
Peter vraagt:

Ben jij iemand die makkelijk boeken wegdoet of ben je meer een (obsessieve) verzamelaar?

Ik ben in ieder geval een verzamelaar. Obsessief? Misschien wel. Ik kan mijn boeken in ieder geval maar moeilijk weg doen. In ieder geval niet de boeken die ik gekregen heb of degenen die me aan het hart gaan omdat ze al zo lang bij me zijn of omdat ik ze meerdere keren gelezen heb of omdat ze er mooi uitzien.
Oké, ik geef toe. Ik ben een obsessieve verzamelaar. Kan ik me aansluiten bij Books Anonymous?
#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.
Disclaimer: eventuele links in deze blog naar boeken zijn affiliatelinks. Als je daarop klikt en je koopt een van deze of een ander boek of artikel, dan sponsor je me daarmee. Daar ben ik je dan ook erg dankbaar voor. Zie ook mijn cookieverklaring.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books vraag 46: jezelf weggooien is geen optie https://t.co/09J1BQmNBc Nee, ik ben echt geen obsessieve verzamelaar!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest