WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 6: snellezen

door | 08 februari 2016 | 50books 2016, Overige | 1 reactie


Ik lees snel. Zit al gauw op 60 pagina’s per uur. Als het boek spannend is, lees ik nog sneller. Snellezen is een vak. Ik herinner me een nieuwsitem waarbij men in Japan liet zien hoe snel je kunt lezen met maar een karakter op per pagina. De snellezende dame las drie boeken in dezelfde tijd als de gewoon lezende man. Zij had ondanks het snellezen begrepen waar alle drie de boeken over gingen. Maar of ik wil snellezen?
Snellezen gaat altijd ten koste van tekstbegrip. Tenminste, dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. Verschillende methoden die bedacht zijn, bijvoorbeeld scannen in plaats van lezen, helpen je niet om een tekst te begrijpen. De onderzoekers hebben verschillende methodieken naast elkaar gezet en geconstateerd dat aan alle manieren nadelen zitten.

Je kunt best snellezen

Maar doe dat dan alleen bij teksten die niet echt nuttig zijn om volledig te begrijpen (dus niet op een proefwerk of examen).
Hendrik-Jan vraagt:

Zou je sneller willen lezen?

Nee, ik lees al best snel. Nog sneller en ik krijg helemaal niets meer mee. 60 bladzijden per uur is gewoon best een hoge snelheid en ik wil echt genieten van het lezen. Ik lees alleen zo snel als ik een boek op tijd moet uit hebben.
Snel genieten is wat mij betreft een contradictio in terminis. Genieten moet je gewoon echt langzaam doen. Dus ik hoef niet sneller te lezen. Ik zou alleen graag wat meer tijd hebben om te lezen. Kan iemand wat meer uren in de dag stoppen?
Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ikzelf de honneurs waar.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Niek

    Dat wil ik ook, meer uren in een dag. Dus ik ga ongeduldig naast Martha op de bank zitten en kijk met smart uit naar iemand die dat voor ons voor elkaar krijgt.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books vraag 6: snellezen https://t.co/y22rOzU2f1 Hoe snel lees jij eigenlijk?
  2. Niet sneller, maar langzamer – #50books antwoorden vraag 6 | De wereld van Hendrik-Jan - […] leest al snel, vindt ze zelf. Als ze nog sneller zou lezen, dan zou ze helemaal niks meer meekrijgen.…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest