Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

50books vraag 5: schrijven over schrijven

door | 07 februari 2016 | 50books 2016, Overige | 0 Reacties

Mendelsund – Wat we zien als we lezen LR

Mendelsund - Wat we zien als we lezen - hoe we personages schrijvenEr zijn veel boeken over schrijven. Denk maar aan alle studieboeken die je daarbij moeten helpen. En dan zijn er ook nog stijlboeken, de prachtige Schrijfwijzer en laatst las ik een boek over wat je ziet als je leest. Ook dat is eigenlijk verkapt een boek over schrijven: want wat schrijft de schrijver wel op en wat niet.
Hendrik-Jan vraagt deze keer:

Wat vind jij van boeken over schrijven, een gruwel of een mooie aanvulling in je boekenkast?

Het boek dat ik noemde, Wat we zien als we lezen, vind ik een mooie aanvulling. Het boek is prachtig vormgegeven met verhelderende tekeningen en duidelijke uitleg over wat een schrijver weglaat en juist wel vertelt.

Schoolboeken over schrijven

In veel schoolboeken wordt ook verteld hoe je moet schrijven. Dit gaat dan voornamelijk over het vervaardigen van informatieve teksten, betogende teksten, waar je aan moet denken als je een e-mail schrijft en hoe je een tekst moet opbouwen. Heel nuttig allemaal. Vooral als je begint. Maar ik mis in schoolboeken de recreatieve schrijftips. Hoe zorg ik voor een echt personage? Hoe beschrijf ik een omgeving? Hoe kan ik een goede dialoog schrijven? Hoe bouw ik spanning op in mijn verhaal? Dat leer je niet op school.
<reclame>Gelukkig bied ik een online cursus recreatief leren schrijven aan, die antwoord geeft op al deze vragen <einde reclame>.
Het vak van schrijver is een prachtig vak. Een auteur van fictieboeken kan de sterren uit de hemel schrijven. Maar dat moet hij (of zij) ergens geleerd hebben.
Ik vind een mooi geschreven boek over schrijven echt wel een aanvulling in mijn boekenkast. Als het mij maar nieuwe inzichten geeft en mij helpt om een betere schrijfster te worden.
[bol_product_links block_id=”bol_56b7420dceecd_selected-products” products=”9200000046170358,1001004011858906″ name=”50books5″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ikzelf de honneurs waar.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.
Disclaimer: eventuele links in deze blog naar boeken zijn affiliatelinks. Als je daarop klikt en je koopt een van deze of een ander boek of artikel, dan sponsor je mij daarmee. Daar ben ik je dan ook erg dankbaar voor. Zie ook mijn cookieverklaring.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - 50books vraag 5: schrijven over schrijven https://t.co/bQscATnG9s boeken over schrijven in je kast?

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest