Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books: Wat ik nog van de bijbel weet

door | 09 juni 2014 | Boeken, Overige | 0 Reacties

bijbel

bijbel Ik weet er eigenlijk best veel van. Van de bijbel. Dat komt door mijn opleiding. Maar laat ik bij het begin beginnen.
In den beginne was er bijbelles op mijn basisschooltje. Ik volgde trouw iedere week de les bij een hele lieve juffrouw. Helaas ging zij na groep zeven weg en ik kreeg in groep acht een minder leuke juf. Zelfs mijn moeder vond het een minder leuke juf. In mijn herinnering kleurde ik mooie kleurplaten in en lazen we stukjes tekst uit de bijbel, niet de echte, maar stukjes die zij uitdeelde. In groep acht kregen we aan het einde van het jaar een bijbel mee. Ik heb die bijbel nog steeds in de kast staan. Zo eentje met van die mooie dunne vloeiblaadjes en een rode kaft.
Op het voorgezet onderwijs kreeg ik via maatschappijleer nog wat meer mee over de bijbel en andere godsdiensten, zoals het hindoeïsme en boeddhisme. Mijn interesse werd breder. En tijdens mijn propaedeuse (ja, ik weet het – geen a, maar het is een phoenix-dingetje) kreeg ik een semester lang Griekse mythologie, Bijbelkennis en vaderlandse geschiedenis. Dit werd bijgespijkerd, omdat dit essentiële kennis was voor de studie Nederlands.
OpdrachtDaarna heb ik nog verschillende vakken middelnederlandse literatuur gevolgd, waar bijbelkennis heel belangrijk voor was. Ik heb zelfs nog een nota geschreven over de vraag met hoeveel spijkers Jezus gekruisigd werd (drie), wat er tijdens een kruisiging precies gebeurde (iets met pezen die over de spijkers schuren en ademnood), waarom de Romeinen Hem hysop gaven (pijnstiller) en waar het hout van het kruis vandaan kwam (van de boom van kennis van goed en kwaad uit de hof van Eden). Ik heb me echt vermaakt met het schrijven van deze nota. Zoveel kennis die ik daarmee heb verworven en die mij nooit verlaten heeft!
Het zijn voor mij mooie verhalen, meer niet. Ik ben echter wel van mening dat ieder oud verhaal een kern van waarheid bevat. Er zal ongetwijfeld iets geweest zijn, maar niet wat de kerk ervan heeft gemaakt.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest