WhatsApp
Telefoon

#50books: Wat is literair?

door | 26 mei 2014 | Boeken, Overige | 0 Reacties

literair, literatuur

De studieboeken en de boeken die je op school had voor Nederlands zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde over een literair werk:

Literatuur is een verzamelterm voor alle soorten teksten in verhaal-, gedicht- of toneelvorm: van sprookjes tot romans van liedjes tot popsongs, van kluchten tot tragedies. Het zijn allemaal fictionele teksten, ze zijn dus helemaal of voor een deel verzonnen.

Even verderop zegt Eldorado, een literatuurmethode waaruit ik heb lesgegeven:

Tot Literatuur rekenen we teksten die niet alleen waarde hebben als ontspanning en plezierig tijdverdrijf, maar voor jou ook veel waarde: een boek dat je ontroerd heeft en dat je nog wel een een keer wil lezen; een boek dat zo goed is, dat je bij herlezing weer allerlei nieuwe dingen in het verhaal ontdekt; een boek dat je aan het denken heeft gezet over een onderwerp, dat een tijd in je hoofd blijft hangen. Maar wat voor de één een blijvertje is, hoeft dat voor een ander natuurlijk niet te zijn.

Dank je wel Eldorado, nu weten we natuurlijk nog niets. Zoals ik al vaker heb gezegd, ik vind De avonden een verschrikking. Het blijft lang hangen, maar ik vind er niets aan. Sterker nog, ik kwam er niet eens doorheen. Zo vervelend (lees: slecht) vond ik het. Voor mij is De avonden dus geen Literatuur. Toch zijn hele volksstammen, de oude grijze mannen, het erover eens dat dit boek tot de literaire canon behoort.
Voor mij is het boek De kraamhulp van Esther Verhoef een superspannend boek. Een thriller pur sang die je niet in je kraamtijd moet lezen. Ik denk dat de oude grijze mannen dit boek niet als literair zullen bestempelen vanwege de bovenstaande definitie.

Ik vind het wel literair

Het boek blijft namelijk wel in mijn hoofd hangen. Zeker de ontknoping geeft stof tot nadenken. Daarom is dit voor mij een literair werk. Met een vage definitie als hierboven, kan bijna alles wel als Literatuur gezien worden.
Gelukkig schrijft Michelle van Dijk een prachtig blog over literatuurlessen en literaire werken. Misschien kunnen we daar iets mee om te bepalen wat literatuur is, want ik kom niet verder dan dat literatuur voor iedereen anders is. Of eigenlijk hetzelfde als het citaat van F. Scott Fitzgerald dat ik van de site van Michelle heb gepikkedieft:
literair, literatuur
 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. #50books vraag 29: welke thriller moet Peter lezen? - Martha blogt privé - […] Ik ben fan van Esther Verhoef. Ik las van haar De Kraamhulp. Die heb ik niet gerecenseerd, maar ik vond hem…
  2. #50books vraag 29: welke thriller moet Peter lezen? - Martha blogt priv√© - […] Ik ben fan van Esther Verhoef.¬†Ik las van haar¬†De Kraamhulp. Die heb ik niet gerecenseerd, maar ik vond hem…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest