#50books: we kunnen wat leren van dieren
#50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden. Deze week vraag 12: Welk dierenboek is je altijd bijgebleven?
Wat hebt u grote oren, oma!
Dat is om je beter te horen, mijn kind.
Wat hebt u grote ogen, oma!
Dat is om je beter te zien, mijn kind.
Wat hebt u grote tanden, oma!
Dan kan ik je beter opeten, mijn kind!
Iedereen kan feilloos herkennen uit welk sprookje dit komt. De les die in dit sprookje zat, was dat je altijd op het rechte pad moet blijven. Maar sprookjes zijn niet de dierenverhalen die mij het meest zijn bijgebleven.
Vanden vos Reynaerde
Dit boek heb ik behandeld gekregen in 4VWO en daarna nog een keer tijdens mijn studie. Tijdens mijn studie Nederlands gingen we veel dieper op het boek in. De dieren in dit boek verbeelden een hofhouding uit de middeleeuwen, maar zoals alle goede dierenverhalen van die tijd, was het een satirische versie van de hofhouding. De verschillende edelen die ten tonele werden gevoerd, waren zo dom als het achterend van een varken en dus makkelijk te misleiden. Bruun de Beer werd door de belofte van honing omgekocht, Tibeert de Kater met de belofte van muizen. Ook koning Nobel, een leeuw, was een hebberig schepsel dat door goud om te kopen was. Reynaert werd vrijgelaten als hij zou onthullen waar de door de vos verzonnen schat begraven lag.
De weinige mensen die in het boek voorkwamen, werden ook geparodieerd: Tibeert hangt bijvoorbeeld in het klokkenspel van een dominee die naakt zijn huis komt uitrennen.
Daarnaast komt er ook een stukje in voor, dat door een tekening wordt uitgebeeld: Reynaert leert de haas Ruwaert het credo, wat zoveel wil zeggen dat er een homoseksuele relatie was tussen deze twee dieren.
Dit kregen we overigens niet te horen in 4VWO, dat konden onze tere kinderzieltjes waarschijnlijk niet aan.
Vaak worden dierenverhalen gebruikt om een wijze les aan de lezer te leren of om een bepaalde ontwikkeling te bekritiseren. In Vanden vos Reynaerde is dat kritiek op de maatschappij met de drie standen (geestelijkheid, adel, volk). In Animal Farm is dat het communisme.
Hoe dan ook, we kunnen echt nog wel wat leren van de dieren, zelfs dat homoseksualiteit normaal is, ook al in de middeleeuwen. Wat was men modern toen!
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
Reynaert de Vos heeft wat te vertellen! #50books – http://t.co/e0FwVYNsiv
Ik heb het ook moeten lezen,
helaas is het niet blijven hangen 🙁
Mocht je willen kun je hier de vertaling met veel uitleg lezen http://www.bulkboek.nl/downloads/Reinart.pdf 🙂