Als Pasen en Pinksteren op een dag vallen
Deze week een spreekwoord voor de Pasen. Als je kind om nog een paasei vraagt, kun je zeggen dat dit zal gebeuren Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen. Of: Als Pasen op zaterdag komt. Nooit, dus. De betekenis van het spreekwoord heeft een voorgeschiedenis.Pasen en Pinksteren zijn beide christelijke feesten: het eerste gaat om de wederopstandig van Jezus na zijn kruisiging, de tweede heeft te maken met de uitstorting van de heilige geest over de twaalf apostelen. De kerk heeft berekend wanneer Pasen en Pinksteren vallen in het jaar.
Pasen valt tussen 22 maart en 25 april
Dat heeft te maken met de volle maan en het begin van de lente. In 325 na Chr. besloot het concilie van Nicaea dat er een vaste berekening moest komen voor de paasdagen. Voorheen viel de Pasen samen met Pesach, de joodse viering, maar de kerk wilde een zelfstandige berekening.
Er werd vastgesteld dat de lente voortaan op 21 maart begon. Dat baseerde men op vereenvoudigde berekeningen van de maancyclus. Door verschillende afwijkingen (en het feit dat de aarde om de zon draait en geen cirkelvormige, maar een elliptische baan heeft) is er uiteindelijk een consensus gekomen over de viering van Pasen waardoor de hemelverschijnselen weer gelijklopen met de berekening van Pasen en de lente.
Terug naar Pasen. De eerste zondag ná de eerste volle maan van de lente is Pasen.
Pinksteren wordt afgeleid van Pasen
Pinksteren valt altijd op de zevende zondag ná Pasen. Dat zijn dus 50 dagen van Pasen (of 49 dagen na Pasen zo je wil): de naam is afgeleid van het Griekse pentekostē dat 50 betekent.
Zo kan het dus zijn dat Pasen en Pinksteren nooit op één dag vallen en dat het spreekwoord Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen ‘nooit’ is gaan betekenen.
Andere feestdagen die van Pasen worden afgeleid
Hemelvaartsdag is altijd 12 dagen voor Pinksteren of 39 dagen na Pasen. 46 dagen voor Pasen begint de vastenperiode met Aswoensdag (drie dagen daarvoor is het carnaval). Die vastenperiode duurt 40 dagen – de zondagen tellen niet mee in de vastenperiode.
De Goede Week
De zondag voor Pasen is het Palmpasen: hiermee wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Daarna vind je Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.
Witte Donderdag herdenkt het laatste avondmaal en het verraad van Judas, Goede Vrijdag is de kruisdood van Jezus en Stille Zaterdag staat in het teken van de Paaswake. Volgens het apocriefe -niet goedgekeurd door de kerk – evangelie van Nikodemus heeft Jezus hard gewerkt op Stille Zaterdag: hij schoonde het voorgeborchte van de hel op om de aartsvaders en martelaars naar het paradijs te brengen.
Drie dagen na de kruisiging herrijst Jezus op Paaszondag. En toch klopt er iets niet. Want tussen vrijdag en zondag zit maar een dag, namelijk zaterdag. Hoe komt het dan dat we toch drie dagen tellen? De joodse telling van dagen begint bij zonsopgang. Daarnaast wordt de kruisdag zelf meegeteld. Daardoor kom je op drie dagen uit. Ondanks dat wij zouden zeggen dat er maar twee dagen tussen zitten. Wij tellen Goede Vrijdag zelf namelijk niet mee.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
Ah, gelijk weer wat wijzer 🙂 Fijn Paasweekend!
Voor ouderen is dit een duidelijk verhaal.
Veel jongeren genieten vooral van de vrije dagen.
Vrolijke Paasgroet,