Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Blog etiquette

door | 15 oktober 2012 | Bloggen, Overige, Taal | 0 Reacties

Blogpraat ging vandaag over etiquette op je blog. Wat mag er wel, wat mag niet. En zoals zo vaak, zetten de blogpraters mij aan het denken. Wat vind ik nou goed op mijn blog en wat zie ik liever niet?
Allereerst vind ik dat ikzelf maar ook mijn reageerders een ieders mening moet respecteren. Natuurlijk mag je tegen iemands mening ingaan, maar laat de persoon die de mening is toegedaan in zijn waarde. In de argumentatietheorie heet dit namelijk een drogreden: het op de man spelen. Het betekent dat je niet inhoudelijk op een standpunt ingaat, maar op degene die het standpunt verteld heeft. Ga vooral in discussie met mij en met elkaar. Dat maakt mijn blog interessant en levendig.
Je mag natuurlijk altijd reageren, maar kraak me niet af. Daar heb ik niks aan. Geef mij positief opbouwende kritiek. Met andere woorden: “Wat gij niet wil dat u geschiedt, zo doe dat ook bij Drspee niet.” Ga niet schelden of grof in de mond worden, dat is nergens voor nodig. Je hoeft geen krachttermen te gebruiken om je standpunt duidelijk te maken, lijkt mij.
Ten tweede ben ik ook van mening dat je de mensen over wie je blogt moet beschermen. Vooral als dit geen politieke personen zijn of personen die in de media naar buiten zijn getreden met een publieke mening. De te beschermen personen zijn dus mijns inziens vooral familie, vrienden, kennissen en, in mijn geval, leerlingen. Die noem ik dus alleen met hun voorletter of initialen. Zij hebben er namelijk niet om gevraagd dat ik over hen blog.
Dan nog een opmerking over fictief bloggen: wat mij betreft moet dat kunnen, zolang het maar duidelijk is dat je fictief blogt. Ik zal nooit fictief bloggen over een pijnlijk onderwerp en er niet bij zeggen dat het verzonnen is. Uiteraard blog ik zelf wel eens fictief, maar dat had ik eerst aangekondigd.
Als laatste adagium zou ik willen zeggen: als je niets zinnigs te reageren hebt, reageer dan vooral niet. Ik heb een passie voor schrijven en wil dat graag via mijn blog laten zien. Ik hoef niet zo nodig gelezen te worden. Maar als je me leest, lees me dan met een open mind 😉

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest