WhatsApp
Telefoon

Bloglovin’ neemt een loopje met jouw auteursrecht

door | 27 maart 2017 | Bloggen, Overige | 1 reactie

Bloglovin' verbodsbord

Als je veel blogt, dan wil je natuurlijk gelezen worden. Dat kan op verschillende manieren:

  • Mensen kunnen naar je website komen en je blog lezen;
  • Mensen kunnen een mailtje krijgen in hun inbox als ze geabonneerd zijn;
  • Mensen kunnen je blog lezen via een RSS-reader zoals Feedly of Bloglovin’.


Die laatste versie, daar wil ik het even over hebben. Een RSS-reader is een soort linkverzamelaar waarop men zich kan abonneren. Iedereen heeft zo’n feed op zijn website zitten. Meestal kun je die vinden door je domeinnaam met daarachter /feed te typen. Bij mijn site is dat bijvoorbeeld: https://www.drspee.nl/feed.
Je krijgt dan een lijstje met code die wordt opgepakt door zo’n RSS-lezer. Er zijn heel nette RSS-lezers zoals feedly, die je blog laten zien met behoud van jouw auteursrecht en die jouw content respecteren. En dan is er Bloglovin’.

Bloglovin’ is getransformeerd van reader naar scraper

Dat wil zeggen, dat Bloglovin’ eerst net als Feedly was, maar qua vormgeving meer gericht op de bloggers die wat meer visuele show bij het lezen willen. Maar van RSS-lezer is deze site nu omgevormd naar scraper. Dat wil zeggen dat hij de RSS-feeds leeghaalt en blogs op de site zet alsof ze via hun komen.
Dat zie je aan hoe zo’n blog gedeeld wordt op Twitter: normaal gesproken zou dat dan gedeeld worden met jouw link en jouw Twitternaam erachter.


Maar Bloglovin’ die doet het nu dus met zijn eigen link en Twitternaam. Deze tweet zou er dan ongeveer zo uitzien:

Opletten en #50books vraag 13 https://www.bloglovin.com/blogs/... via @bloglovin

Dat is eigenlijk van de zotten. Want het lijkt alsof je content op hun site staat. Ze deden er al een bloglovin’ sausje overheen door er een frame overheen te zetten maar je kon nog wel navigeren op je eigen site. Maar nu is ook dat niet meer mogelijk: ze hebben er zelfs een eigen reactieveld onder gezet. Je kunt je account opzeggen bij de site, maar dat is niet genoeg.
Update 21:45 uur: Bloglovin’ heeft de URL aangepast. Je kunt dus via Bloglovin’ gewoon weer delen met de URL van je eigen blog, 
Gelukkig is er wel wat aan te doen. De makkelijkste versie is je Instellingen aanpassen bij Lezen in je WordPress dashboard. Daar zet je dan de artikelen in de feed op Samenvatting:
Zo kan Bloglovin’ in ieder geval niet meer bij jouw content komen, omdat je alleen maar de samenvatting toont. Maar dit geldt dan wel voor iedere lezer van je feed. En dat is misschien niet de bedoeling. Als je heel rigoureus te werk gaat, dan kun je Bloglovin’ ook volledig blokkeren op je site. Dat doe je door een code in je .htaccess bestand te zetten. Je kunt ook een speciale RSS-feed creëren voor Bloglovin’, waarin je deze site alleen toegang geeft tot je samenvatting en voor de rest van de lezers blijft gewoon de volledige feed in stand.
Gaat dit je nu allemaal boven je pet? Ik help je graag verder.
De informatie in dit blog is gebaseerd op dat van Nosegraze. De links hierboven verwijzen naar WordPress sites. Als je andere software gebruikt voor je site, kijk dan even op Nosegraze om de alternatieven te vinden.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Paul

    Oef, dit is wel enorm dubieus. Dank voor de tips!

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Schrijver en bedenker van Rulesbyrosita.nl. stopt met Bloglovin’ – Some View on the World - […] het blokkeren ga ik Drs. Pee om hulp […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest