WhatsApp
Telefoon

Opletten en #50books vraag 13

door | 26 maart 2017 | 50books 2017, Overige | 4 reacties

boekenwurm heeft firstworldproblems

Waar letten jullie op bij het lezen? Ik kreeg maar liefst zes supergave antwoorden deze keer! Opletten bij het lezen is natuurlijk iets anders dan ergens op letten. Iedereen let op bij het lezen van een boeiend verhaal: je wil niets missen van de verhaallijn. Maar soms kunnen sommige elementen extra opvallen. Dit is waar jullie op letten.

boekenwurm heeft firstworldproblemsVoor Karin hoeft het geneuzel over het weer en het landschap niet zo. Ze kan echt zelf wel bedenken hoe onweer kan aanzwellen en dat er appels aan bomen groeien of dat er mensen met een bril zijn in een fantasywereld. Maar laat haar vooral haar eigen fantasie gebruiken: dan is Karin gelukkig.
Carel vindt dat een verhaal moet boeien, logisch in elkaar moet zitten en spannend moet zijn. Maar daarnaast let hij op de taal. Als er teveel lange zinnen met bijzinnen worden gebruikt, waardoor hij soms opnieuw moet beginnen om hem te begrijpen, dan haakt hij af. En dat geldt ook voor verhalen waarin steeds een nieuw element wordt toegevoegd.
Wat Jannie belangrijk vindt, is de schrijfstijl. Mooie metaforen, poëtisch taalgebruik, alliteraties en goed gebruikte stijlfiguren zijn voor haar de kers op de taart. Ze maakt een heel lijstje van wat voor haar belangrijk is in een boek. Heel duidelijk, overzichtelijk en goed doordacht.
Niek let volgens haar eigen zeggen nergens op. In eerste instantie dan. Vaak is lezen voor haar onderuit zakken en lekker ontspannen. Maar als het boek iets met haar doet, dan zijn de oh’s en ah’s niet van de lucht. Maar of dat nu de beschrijving is, of iets anders, dat is heel afhankelijk van het boek.
De personages in een boek zijn voor Ali belangrijk. Wie is dat nieuwe personage? Met wie heeft hij ruzie, is hij bevriend, heeft hij een relatie en is hij al eerder voorgekomen in het verhaal? Ze noemt in het bijzonder het boek Malice van John Gwynne waar ieder personage een eigen hoofdstuk heeft. Je moet dan steeds schakelen en verbanden leggen. Een boek waarbij je moet nadenken.
Als alles met elkaar verbonden is en ten dienste is van het grotere verhaal, dan kan Hendrik-Jan genieten. Het spel in het verhaal ervaart hij als een spel met de lezer. Voor hem draait het om nieuwe dingen ontdekken tijdens het lezen, niets mag aan het toeval overgelaten worden in de verhaalwereld. Als een personage een muntje in zijn zak stopt, dan moet dat muntje ergens terugkomen, anders is het zonde van het papier. Voor Hendrik-Jan is A.F.Th. van der Heijden de schrijver die compositie en details tot een genot om te lezen maakt.

#50books vraag 13 de boekenweek


Het is weer boekenweek. Het thema is dit jaar Verboden vruchten. Natuurlijk moeten we hier denken aan de appel van de boom van kennis van goed en kwaad die Eva aangeboden kreeg door de slang en waardoor zij en Adam uit het paradijs gejaagd werden. Maar verboden vruchten hebben ook een sterk seksuele connotatie.
Denk bijvoorbeeld aan de zeevrucht oesters, aan aardbeien met slagroom, aan pruimen, aan bananen. Allemaal soorten fruit, die, mits op de juiste manier gegeten, zeer erotisch kunnen zijn. Sommige staan zelfs bekend als afrodisiaca (lustopwekkende voedingsmiddelen).
In de afgelopen jaren brak de erotische literatuur door met een trilogie over BDSM. Ik heb het natuurlijk over de 50 tinten trilogie. Maar er zijn meer boeken waarin seks een rol speelt. Nu ga ik een beetje een spannende vraag stellen:

Van welk boek kreeg of krijg jij rode oortjes?

In de tijd van mijn ouders was dat Bob en Daphne. Die stond op de zwarte lijst van de katholieke kerk. Mijn moeder begon spontaan te glimlachen toen ik het noemde. Nu is dat voor sommige mensen dus de eerder genoemde 50 tinten trilogie. Voor mij zijn het de scenes die leiden tot de daad, niet de daad zelf. Of zoiets als het onderstaande gedichtje waarin metaforen gebruikt worden voor de beschrijving:
Vrouwenlichaam, blanke heuvels, blanke dijen,
je lijkt een wereld zoals je daar ligt in overgave.
Mijn ruwe boerenlijf graaft in je en wekt
het kind diep in je aarde.
– Pablo Neruda
Ik ben heel nieuwsgierig naar jullie guilty pleasure scenes. Naar jullie verboden vruchten en tips.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. 
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest