Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Dat is niet netjes

door | 07 oktober 2020 | Persoonlijk | 0 Reacties

datisnietnetjes-drspee

In september was ik samen met mijn moeder op Schiermonnikoog. Lang weekend weg om er gewoon even uit te zijn. Op zondagavond zaten we in een restaurant en ik dronk het laatste slokje rode wijn. Ineens herinnerde ik me hoe mijn vader altijd het glas liet zingen door met zijn vinger over de rand van het glas te gaan. Ik doopte mijn vinger in het laatste restje rode wijn en liet mijn vinger over het glas gaan. Er klonk een mooie ronde toon uit het glas. “Niet doen Martha,” zei mijn moeder, “dat is niet netjes.”

“Niet doen.”
“Gedraag je.”
“Je bent volwassen.”
“Een net meisje doet dat niet.”
Herken je ze? Mijn moeder heeft ze niet allemaal gezegd hoor, maar ik herken ze wel. Soms ben ik dat een beetje zat. Waarom moet je je altijd maar gedragen? Misschien wil ik wel helemaal geen net meisje zijn… Foei, Martha!

Titanic

Ik herinner me ook een scene uit Titanic. Rose DeWitt Bukater zit aan tafel in de lunchroom en ziet hoe een moeder haar dochter corrigeert. Het meisje zat onderuitgezakt in haar stoel en werd gemaand rechtop te zitten. Rose zag haar hele leven aan haar voorbijtrekken en besloot om te rebelleren tegen haar stand door met Jack Dawson te slapen en nadat ze gered was, niet meer terug te keren naar haar eigen stand.
En het doet me ook denken aan het gedicht van Annie M.G. Schmidt: “Ik ben lekker stout.”
Ik wil niet meer, ik wil niet meer!
Ik wil geen handjes geven!
Ik wil niet zeggen elke keer:
Jawel mevrouw, jawel meneer…
nee, nooit meer in m’n leven!
Ik hou m’n handen op m’n rug
en ik zeg lekker niks terug!
Ik wil geen vieze havermout,
ik wil geen tandjes poetsen!
Ik wil lekker knoeien met het zout,
ik wil niet aardig zijn, maar stout
en van de leuning roetsen
en schipbreuk spelen in de teil
en ik wil spugen op het zeil!
En heel hard stampen in een plas
en dan m’n tong uitsteken
en morsen op m’n nieuwe jas
en ik wil overmorgen pas
weer met twee woorden spreken!
En ik wil alles wat niet mag,
de hele dag, de hele dag!
En ik wil op de kanapee
met hele vuile schoenen
en ik wil aldoor gillen: nee!
En ik wil met de melkboer mee
en dan het paardje zoenen.
En dat is alles wat ik wil
en als ze kwaad zijn, zeg ik: Bil!
Zo voel ik me nu, maar ik zal me gedragen. Als alles mocht, wat zou jij dan doen?
Foto van IMDB, still uit de film Titanic (1997)

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest