Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

De herkomst van de zombie

door | 08 oktober 2020 | Verhalen | 0 Reacties

De herkomst van de zombie

De bekendste zombie is natuurlijk Mary Shelly’s Frankenstein. Het monster, samengesteld uit lichaamsdelen van verschillende dode mensen, werd tot leven gewekt door elektriciteit. Dit is echter niet een echte zombie. Oorspronkelijk is het een mythisch wezen dat tot leven werd gewekt door magische krachten. Degene die de dode tot leven wekt, is dan ook direct zijn meester, die absolute controle heeft over het levende lijk.

Vandaag is het de dag van de zombie en omdat deze ondode een grote vlucht heeft genomen in de laatste periode in tv-series zoals The walking dead op Netflix en ook in boeken weer vaker voorkomen, leek het me interessant om eens te onderzoeken waar de zombie nu vandaan komt.

De zombie komt uit Afrika en de Caraïben

In de folklore van Afrika en de Caraïben is de zombie een slaaf die voor zijn meester moet werken. In deze versie is de zombie een ontzielde mens met alle menselijke kenmerken. Je ziet alleen verschil omdat er een lege, afwezige blik is. De ondode werd tot leven gewekt met behulp van magische krachten, zoals voodoo.
Tegenwoordig zijn er in de literatuur ook andere mogelijkheden om zombies te creëren zoals bijvoorbeeld door een virus of een mislukt wetenschappelijk experiment.
Bela Lugosi als Dracula De eerste film met ondode mensen erin is een film genaamd White Zombie uit 1932 met Béla Lugosi. Deze acteur kon zo realistisch acteren dat zelfs cameramensen er bang van werden. Het bleek een one hit wonder.
Pas in de jaren zestig kwamen de zombies terug in de film. Night of the living deadDawn of the dead en dat soort films werden gemaakt door George A. Romero. Hij vestigde het genre voorgoed. In de drie decennia hierna beleefde het genre weer een teruggang. Tot 2002.

De zombierenaissance

In 2002 bloeide het genre opnieuw op. De zombiefilms uit de jaren zestig werden opnieuw gemaakt en Resident Evil en 28 Days Later bevatten zombies. En in de recente jaren werd op Netflix een verfilming gemaakt van The walking dead, dat oorspronkelijk een stripboekenreeks is. Zelfs Suske en Wiske ontkomen niet aan zombies in de aflevering Barabas de balorige.
Heb jij wel eens een zombiefilm gekeken of een verhaal over zombies gelezen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Wil je een boek schrijven over zombies? Boek dan een gratis 20 minuten call met mij via deze link!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest