Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

De facebookmoord – vervolg

door | 30 oktober 2012 | Overige, School | 0 Reacties

Gisteren is Wesley C. voor de rechter verschenen voor zijn vermoedelijke aandeel in het doden van het Arnhemse meisje. De straf die hij tegen zich hoorde eisen is 5 jaar en tbs. Mocht hij veroordeeld worden, dan zal hij op waarschijnlijk zo’n zeven jaar moeten zitten, tenzij hij strafvermindering op die vijf jaar krijgt.
De reden dat ik deze zaak zo volg, is omdat deze jongen een leerling van mij was. Het blijft een raar idee dat deze jongen in je klas gezeten heeft en les bij je heeft gevolgd. Het idee dat hij zijn leven misschien vergooid heeft, is eigenlijk wel erg triest. C. was een erg gesloten jongen, ik kreeg geen vat op hem, laat staan dat ik het aan zag komen.
Waarom ik nu weer over deze zaak schrijf, heeft te maken met het voorkomen van de zaak gisteren en met de reageerders op nujij.
Het vreemde is dat ik de zaak nu, ook al is het dan op afstand, van de kant van de vermoedelijke dader meemaak. Normaal zou ik gezegd hebben dat 5 jaar veel te weinig is voor zo’n vreselijke daad en ben ik het eens met de mensen die reageren, hoewel mijn oordeel genuanceerder zou zijn dan de meeste reacties.
De reacties van sommige reageerders op nujij zijn zo kort door de bocht, dat het me raakt: “vijf jaar is te weinig, IQ van een goudvis, dwangarbeid, ze moeten een spuitje krijgen, het zijn zwakbegaafden”. We kennen de inhoud van het dossier niet, we weten niet wat zich precies heeft afgespeeld en wie onder invloed van wie stond, zo dit al het geval was. Dat er iets verschrikkelijks is gebeurd, is duidelijk en ik praat het niet goed, maar laten we gewoon oppassen met oordelen over iemand die je niet kent.
Nu ik de dader dus echt ‘ken’, is het lastiger om te oordelen. Er spelen allerlei vragen door mijn hoofd: was hij echt zo smoorverliefd op Polly? Hoe kan het zo ver komen dat jongeren elkaar zo ophitsen? Klopt het verhaal van klasgenootjes dat het bergafwaarts ging sinds hij Polly leerde kennen? Was Wesley nou echt zo’n raar knulletje? Hij zat tenslotte in 4 Havo, zij het voor de tweede keer. Dus met zijn IQ was het niet zo slecht gesteld. Je hebt toch minstens een gemiddeld IQ nodig om de Havo te kunnen afronden. Mijn vermoeden is dat het meer zijn EQ is dat te wensen overlaat. Of is het toch een crime passionel en maakt liefde echt blind?
Daarnaast vraag ik mij af, wat er van hem terecht moet komen. De gevangenis wordt vaak de universiteit voor criminelen genoemd. Hoe moet Wesley nog iets van zijn leven maken nadat hij zijn straf heeft uitgezeten? Geen diploma, geen opleiding en amper een toekomstperspectief; hij heeft immers een strafblad.
Begrijp me niet verkeerd, ik heb geen medelijden: als je zoiets kunt doen, dan zit er emotioneel toch iets mis in je hoofd. Maar als docent gun ik toch graag iedereen een kans op een mooie toekomst. En Wesley gaat die nu missen door een eigen “stommiteit”.
 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest