Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

De mythe van Bellerophon

door | 29 oktober 2016 | Overige, Verhalen | 0 Reacties

Bellerophon op Pegasus doodt de Chimaera

Bellerophon is de kleinzoon van koning Sisyphos en de zoon van koning Glaucos en koningin Eurymeda. Bellerophons reis begint als hij wordt verbannen naar Lycië. Hij zou Antea, de vrouw van koning Proetus hebben verleid. In de brief die Bellerophon meekreeg van Proetus, stond dat koning Iobatus hem moest vermoorden, maar die durfde dat niet vanwege het heilige gastrecht. Iobatus verzon een list.

Bellerophon op Pegasus doodt de Chimaera

Bellerophon door Peter Paul Rubens 1635


Bellerophon moest de Chimaera doden. Iobatus was zeker dat de jongeman zeker niet zou terugkeren van deze missie. Een Chimaera is een mythisch wezen met de kop van een leeuw, het lichaam van een geit en de staart van een slang. Bovendien kon het beest vuur spuwen. Een Chimaera was meestal een voorbode van ongeluk: slecht weer, schipbreuk en natuurrampen. In de middeleeuwen was het wezen een verbeelding van Satan of satanische krachten.
Pallas Athena, die wel doorhad dat de jongeman het niet zou overleven als hij alleen op de Chimaera zou afgaan, stuurde het gevleugelde paard Pegasus naar hem toe om hem te helpen. Pegasus was geboren uit het bloed van het hoofd van Medusa en de zee. Poseidon, de god van de zee, was verliefd geweest op Medusa.
Bellerophon vloog op Pegasus naar het gebied waar de Chimaera huishield. Toen het beest hen zag, werd het woest en spuwde vuur naar man en paard. Bellerophon maakte hiervan gebruik door een stuk lood aan zijn speer te prikken. Het lood smolt door de hitte van het vuur en drupte in de keel van de Chimaera. Het beest stikte en stierf. Bellerophon vloog terug naar Iobatus en de overwinning werd gevierd. Hij trouwde met de zus van Antea, Philonoe en kreeg de helft van het koninkrijk van Proetus.

De hoogmoedige val van Bellerophon

Bellerophon kon echt niet vergeten hoe het was om op de rug van Pegasus te vliegen. Niet alleen zijn beroemdheid groeide, ook zijn ego ging daarin mee. De man riep Pegasus en besloot om naar de Olympos, naar de woonplaats van de goden te vliegen.
De tocht was ontzettend zwaar voor Pegasus. Toen ze er bijna waren, stuurden de goden een vlieg naar Pegasus die het paard stak. Pegasus steigerde en Bellerophon viel van het paard. Hij raakte door zijn val aan een oog blind en werd mank. Zo straften de goden hem voor zijn hoogmoed. Bellerophon trok zich terug en leefde verder als kluizenaar. Hij had zijn lesje geleerd.
In Spreuken 16:18 komt de uitdrukking ‘hoogmoed komt voor de val’ voor, maar het is ook een verwijzing naar deze mythe en naar de mythe van Ikaros, de zoon van de uitvinder Daedalos (die van de Minotaurus).
Iedere week (tenminste, dat probeer ik) behandel ik een kleinere mythe uit de Griekse mythologie, omdat ik vind dat deze niet vergeten mogen worden. Ik baseer mijn teksten op het boek van Dr Sophie Ramondt, dat mijn eerste kennismaking vormde in de wereld van de Griekse goden en godinnen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. De mythe van Medousa » Tekstbureau DrsPee - […] het bloed dat uit het afgeslagen hoofd drupte en de golven van de zee werd het gevleugelde paard Pegasos…

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest