WhatsApp
Telefoon

De mythe van Loki

door | 06 januari 2018 | Verhalen | 2 reacties

Loki vastgebonden met de ingewanden van Narvi

Loki staat bekend als de onruststoker onder de Noorse goden. Hij kon van gedaante veranderen. De god werd steeds boosaardiger tot het de andere goden teveel werd en zij hem opsloten in grot met een giftige slang boven zijn hoofd. Hier bleef hij opgesloten tot Ragnarok, het einde van de wereld. Wat hij gedaan had om dat te verdienen?

Eerst maar even een klein stukje familiegeschiedenis. Loki was de zoon van de reus Farbauti en de reuzin Laufey. Zelf trouwde Loki twee keer. Eerst met de reuzin Angrboda met wie hij drie monsters kreeg: Fenrir (die eruitzag als een hondje), de Midgaardslang en Hela (de koningin van de onderwereld). Na zijn huwelijk met de reuzin, trouwde Loki met Sigyn die hem twee zonen gaf, Vali en Narvi.
En zoals dat gaat in de godenwereld, werd Loki ook de moeder van Sleipnir, het paard van Odin. Loki had zichzelf in een merrie veranderd.

De ‘grappen’ van Loki

Deze zogenaamde grappenmaker haalde behoorlijk wat grappen uit met de goden door hen in gevaar te brengen. Maar door zijn slimheid haalde hij ze er ook weer uit die situaties. Hij veroorzaakte de ontvoering van Iduna, waardoor de goden snel ouder werden, maar hielp haar ook weer terugkrijgen. Ook bracht de god zijn vriend Thor in gevaar. Thors hamer redde Thor daar vaak weer uit. En Loki leidde de reus af die de muur rondom Asgard bouwde, zodat de goden hem zijn loon niet hoefden te betalen. De afspraak was namelijk dat hij betaald zou krijgen als het werk op tijd af was.
Op een avond op het feest van Aegir, een zeereus, beledigt Loki de goden zo erg, dat hij nu echt te ver is gegaan. Loki drinkt de goden een voor een toe en spreekt daarbij beledigingen uit. Hij noemt Freya bijvoorbeeld een hoer:

‘Waart gij voor alle Asen en Alfen, die hier rondom zitten, niet al ooit eens een nacht ‘n vriendelijk vrouwtje?’bron

De goden besloten nu om deze lastpak voorgoed op te sluiten. Ze veranderden Vali in een bloeddorstige wolf die zijn broer Narvi in stukken scheurde. Met de ingewanden van Narvi werd Loki vastgebonden onder de druipende bek van een gifslang. Tijdens Ragnarok sneuvelt de god.

Een dubbelzinnige figuur

Deze godheid was een dubbelzinnig karakter. Hij streed mee met de goden tegen de reuzen, maar vermoordde ook Baldr, beledigde de goden en haalde ‘grappen’ uit met de mensheid. De god is te vergelijken met de Griekse Prometheus, die het vuur naar de mensen bracht.
Mogelijk is Loki zelfs een archetype van bedrog en kwaadaardigheid die overal en altijd aanwezig zijn.
Het ongeluksgetal dertien wordt ook in verband gebracht met deze Noorse figuur. Hij kwam als dertiende, onuitgenodigde gast op een feest waarna de wereld in diepe rouw terechtkomt. Dit is misschien het feest vlak voor de moord op Baldr.
Er zijn geen tempels of cultussen voor Loki.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

  1. Carel

    Leuk! Ik weet heel weinig van die Noorse mythen. Zo leer ik nog eens wat

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest