WhatsApp
Telefoon

De mythe van Medousa

door | 06 november 2016 | Overige, Verhalen | 0 Reacties

Medousa

Medousa (of in het Latijn Medusa) is een van de drie Gorgonen. Deze Gorgo was de bekendste en beruchtste van de drie dames. Vroeger was zij een enorme schoonheid, maar omdat zij in een land woonde waar de zon nooit scheen, wilde ze graag naar warmere oorden. Ze smeekte de godin Pallas Athena om te mogen vertrekken. Maar die weigerde. Medousa was zo kwaad, dat ze Athena beschuldigde dat de mensen haar niet meer om haar schoonheid zouden prijzen. En dat was niet zo slim.


Een andere versie van dit verhaal is dat Medousa en Poseidon seks zouden hebben gehad in een tempel van Athena. De woedende (en preutse) godin veranderde het haar van Medousa in een nest kronkelende slangen en iedereen die haar aankeek versteende.

Natuurlijk kon Medousa niet blijven leven

De jonge held Perseus, die zijn moeder Danaë verdedigde tegen een iets te opdringerige koning, moest om haar te beschermen van die koning het hoofd van de Gorgo Medousa halen. En Perseus deed dat. Als zoon van Zeus kreeg hij hulp van Hermes, die hem zijn vleugelschoenen leende, de helm van Hades die hem onzichtbaar maakte en van Pallas Athena mocht hij haar schild lenen. Toen Perseus de grot naderde waar Medousa lag te slapen, keek hij in de spiegeling van het schild naar de Gorgo en sloeg haar hoofd af.
De jongeman wikkelde het hoofd in een doek en vloog terug naar zijn woonplaats op het eiland Seriphos. En passant redde hij nog de Ethiopische prinses Andromeda van een zeemonster en trouwde met haar. Perseus vloog terug over zee. Uit het bloed dat uit het afgeslagen hoofd drupte en de golven van de zee werd het gevleugelde paard Pegasos geboren. Poseidon eerde zo zijn overleden geliefde.
Perseus gaf het hoofd van de Gorgo aan Pallas Athena. Zij plaatste het op haar schild om haar vijanden te kunnen verstenen. In de heraldiek (wapenschilden) is het medusahoofd een symbool geworden.

Andere weetjes

  • In veel talen is Medousa terug te vinden als de benaming voor kwal: méduse in het Frans, medusa in het Russisch en Italiaans;
  • De zussen van Medousa, Stheno (de sterke) en Euryale (de vérspringende) waren onsterfelijk. Medousa was de enige sterfelijke van de drie. Over de zussen is weinig bekend;
  • Ook de reus Chysaor is geboren uit het bloed van Medousa en Poseidon;
  • De Gorgonenkop of gorgoneion is een bekend element in de klassieke kunst.

Iedere week (tenminste, dat probeer ik) behandel ik een kleinere mythe uit de Griekse mythologie, omdat ik vind dat deze niet vergeten mogen worden. Ik baseer mijn teksten op het boek van Dr Sophie Ramondt, dat mijn eerste kennismaking vormde in de wereld van de Griekse goden en godinnen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest