WhatsApp
Telefoon

Hoe geef je jouw personage een eigen stem?

door | 04 november 2016 | Overige, Verhalen | 0 Reacties

dialogen, eigen stem

Heb je wel eens opgemerkt dat ieder personage in een boek een eigen stem heeft? Zo zal een dominee over het algemeen zalvend spreken, liefst zonder Amsterdams accent. En een bouwvakker zal misschien juist wel plat spreken. Hoe geef je je karakter nu een eigen stem?

dialogen, eigen stemAls je goed kijkt naar het personage in een boek dat je aan het lezen bent, dan zal zo’n figuur dingen op een bepaalde manier zeggen. Misschien is het een chagrijnige oude brombeer en snauwt en grauwt hij de hele dag door. Of is het juist een vrolijke jonge meid die heel opgewekt praat en iedere zin eindigt met weet je of weet je wel?
Misschien lees je over een voetballer die onverklaarbare uitspraken doet of ben je aan het lezen over een dame die vroeger onze koningin was en die dus op een bijzondere manier haar woorden uitsprak. Het zijn allemaal manieren van spreken die karakteristiek zijn voor de tone of voice van je karakter.

Je geeft je karakter een eigen stem door te luisteren

Je kunt op straat luisteren naar gesprekken van mensen. Bijvoorbeeld van de zomer als je op een terras zit of naar het zacht ruziemakende stelletje naast je in een restaurant. Die laatste is wel interessant.
Want niet alleen wat ze wel zeggen, is interessant voor je personage, maar ook wat ze niet zeggen. Soms is zwijgen duidelijker dan spreken. Let bijvoorbeeld ook eens op de lichaamstaal tussen mensen. Zit zij met haar armen en benen over elkaar en beweegt ze haar voet heen en weer? Kijkt ze hem aan of heeft ze haar gezicht weggedraaid en kijkt ze naar buiten? En hoe zit hij erbij? Handen in zijn zakken en onderuitgezakt? Wat is de uitdrukking op zijn gezicht?
Het mooie is dat het bedenken van je eigen karakter je een goede reden geeft om mensen te observeren.
Wil je meer leren over het schrijven van dialogen en je personages hun eigen stem geven? Volg dan mijn cursus Betere dialogen schrijven bij de DrsPee Academy!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest