Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Een bijzondere school

door | 07 mei 2013 | Overige, School | 3 reacties

Vandaag had ik eindelijk weer eens een sollicitatiegesprek. Joepie! Het was bij een school met maar een paar leerlingen. Deze school is opgericht om de leerlingen te beschermen tegen wat wij oogluikend toestaan in onze maatschappij, maar wat eigenlijk niet normaal is. De apostel Paulus door Rembrandt De leerlingen van deze school lopen in uniform. De docenten nog niet. De geloofsgemeenschap is in Nederland vrij klein, maar in de rest van de wereld vrij wijdverspreid. Ze leven volgens de Brieven van Paulus. Ze hebben geen tv of radio. Vrouwen mogen zich niet in mannenkleren hullen. En daar zat ik dus in mijn nette pantalon. Oeps.
De Brieven van Paulus gaan over gedrag van gelovigen: hoe zij zich dienen te gedragen in bepaalde situaties, hoe zij zich dienen te kleden, wat er gegeten moet worden en wat er moet gebeuren als iemand zich niet aan de regels houdt. Ik weet niet hoe strikt deze gemeenschap zich aan de regels houdt, maar ik was zeer geïntrigeerd door deze vorm van geloven. Ik zat dan ook zeer geboeid te luisteren.
Ik weet door mijn studie Nederlands en eigen interesse en onderzoek naar Middeleeuwse boeken best wel wat van de Bijbel. Van de verschillende geloofsgenootschappen weet ik echter minder. Ik weet dat de grootste scheiding zit tussen katholicisme en het protestants-christelijk geloof. Maar dan zijn er allerlei afscheidingen van het calvinisme en de lutheranen en de Nederlands hervormden en de gereformeerden. Vervolgens zijn er nog een aantal afscheidingen, waaronder bijvoorbeeld artikel 31, pinkstergemeente en vast nog veel meer.

Een broederschapsschool

Deze school hoort tot de Plymouth Brethren (door mij vrij vertaald als de Broederschap van Plymouth). Een zeer kleine groepering in Nederland, zoals gezegd. Ze kiezen ervoor om bepaalde Nederlandse literatuur niet aan hun kinderen voor te schotelen, in verband met vloeken of seksueel gedrag. Daarnaast kiezen zij ervoor om het beste uit hun leerlingen te halen door een kleine school en een individuele benadering. Overigens zonder digibord. Internet wordt namelijk maar mondjesmaat toegestaan. Een website als StudyGo (voorheen WRTS) mag wel, maar over het algemeen wordt er zeer veel afgeschermd.
Het bestuur van de school wil de leerlingen behoeden voor de kwalijke invloeden van de buitenwereld. Later zullen de kinderen ook bij de ouders in het bedrijf gaan. Ze hoeven dus geen baan te vinden in de maatschappij. Ze zijn een groepering die is afgeschermd van een wereld die zij afwijzen op basis van de waarden en normen die zij in de Bijbel vinden en aanhangen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

 1. Lucia

  Oei, lijkt me niks. Wist je dat niet van te voren?

  Antwoord
  • Martha

   Ik wist dat het een christelijke school was en door de advertentie wist ik dat het van een bijzondere groep moest zijn: “tegen moreel verval”. Maar dat ze zo strikt in de leer waren, wist ik niet. Ik moet er nog even over nadenken…

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest