WhatsApp
Telefoon

Een kijkje in mijn hoofd

door | 29 november 2014 | Overige, Persoonlijk | 4 reacties

competitie

karate-ik

Tijdens het sparren


“Ga jij mee naar dat ene evenement?”
“Nee, is dat er dan?”
“O, jij wist het niet. Was je niet uitgenodigd?”
Eh, nee, ik was niet uitgenodigd. Hoewel ik de uitnodiger in kwestie niet beschouw als een vriend, komt het toch binnen dat ik niet ben uitgenodigd voor het evenement en anderen binnen dezelfde groep wel. Het doet me wat. En dat slaat natuurlijk nergens op. Maar dat hoofd van mij werkt anders.

Neem eens een kijkje in mijn hoofd

Ik ben dus niet uitgenodigd voor iets. Waarom ben ik niet uitgenodigd? Ben ik niet leuk genoeg? Zie je wel ik ben niet leuk genoeg. Ik ben te stom (want mijn IQ ligt onder de 150), te oud (want al 37 en dat is bijna 40 en 40 is bijna dood), niet mooi genoeg (want nog geen maatje 36) om uitgenodigd te worden. Ik lig niet goed in de groep. Ik sta erbuiten, ernaast. Ik hoor er niet bij. Ze vinden me niet aardig. Wat doe ik hier eigenlijk nog en waarom ben ik er überhaupt aan begonnen?
Allemaal door het niet krijgen van een uitnodiging.
Dit is natuurlijk allemaal niet nodig, maar zo werkt mijn hoofd. Het zijn patronen die door pesten in mijn hoofd zijn gaan zitten. Dingen waardoor ik onmiddellijk de ‘schuld’ bij mijzelf leg: ik ben niet leuk genoeg om op een feestje te verschijnen. En dan bedoel ik leuk in de ruimste zin van het woord: grappig, in aanzien, als persoon, als vrouw.

O de paradox van de tegenstrijdigheid

Vorige week vond ik mezelf wel genoeg waard om leuke foto’s van mijzelf te laten maken. Puur omdat ik een goede profielfoto wil die mij weergeeft: uitdagend, sexy, vrouw die wat meegemaakt heeft, zelfverzekerd, stoer en pittig. Kortom, de Martha die ik nu ben, maar zo’n niet-uitnodiging kan mij dan weer helemaal terugwerpen naar mijn vorige ik: bang, onmachtig, onzeker.
Ik wilde dat ik dit achter me kon laten.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

 1. Mary Sjabbens

  Jij hebt mij al een kijkje in jouw hoofd gegeven.
  Dit is weer zo’n voorbeeld. Stop die onzekerheid. Denk aan ons gesprek. Iets met innerlijk en uiterlijk. Jij kan het!

  Antwoord
 2. Liesbeth

  Lieve Martha,
  Achter je laten gaat niet gebeuren want je bagage hoort bij jou. Door die bagage ben je geworden wat je bent, een prachtige vrouw met al haar zekerheden en onzekerheden!
  Ik las vanmiddag een blog (kan het helaas niet meer vinden!) over het altijd maar weer aanpassen aan anderen om ‘leuk’ gevonden te worden. En de prangende vraag die dan ontstaat want vinden ze je nu leuk omdat je je zo goed hebt aangepast of omdat ze je echt leuk vinden? Met het antwoord dat het eerste geen enkel doel dient want dat hou je toch niet vol en het tweede dat je dan dus niet altijd ‘leuk’wordt gevonden.
  Best lastig want dat willen we diep in ons hart toch graag!
  Wat is het dasn mooi als mensen van je houden, je leuk vinden, blij met je zijn om wie je echt bent! Dat zullen er geen duizenden zijn. Maar dat zijn wel degenen die er toe doen. Die je zien zoals je bent, namelijk de moeite waard!
  De moeite waard om wie je bent, jong, oud, dik, dun, kwetsbaar, sterk, lief, jaloers, eerlijk, etc.
  De kwaliteit, daar gaat het om en de kwantiteit wordt steeds minder belangrijk.
  Zijn dat de zegeningen van het ouder worden? Dat kunnen zien en te durven gaan voor kwaliteit?
  Misschien. Maar jij, mét jouw bagage en jouw ervaring, jij kan dat ook!
  En daarom ben je wie je bent.
  We zijn rond….

  Antwoord
  • Martha

   Wow Liesbeth, wat een mooie reactie. Dank je wel. En zo fijn dat je het cirkeltje rond maakt. Iedereen reageert ook zo fijn. Ik word daar erg vrolijk van. Gelukkig had ik een gesprek met een lieve vriendin die hetzelfde zei, waardoor ik dit nu kon opschrijven. En het helpt me ook om die dingen op te schrijven: dan zie ik hoe belachelijk het is. 🙂

   Antwoord
 3. Irene

  Inderdeed, wat Liesbeth zegt. Je bagage heeft je gemaakt tot wie en wat je bent. Maar je bent méér en je werkt aan jezelf. Hoeveel beter kun je het krijgen? 😉

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. social@visors (@A3anne) - @RenateJanssen2 @drspee: Een kijkje in mijn hoofd http://t.co/t2Wozm9XcU Ik ben al bijna 40 en 40 is bijna dood”
 2. Martha Pelkman (@drspee) - @liesbethvberkel dit is 'm Liesbeth http://t.co/PALkroMxGa @marysjabbens

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest