Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Hosting, wat is dat en waar moet je op letten bij het kiezen?

door | 10 oktober 2016 | Inzichten, Overige | 1 reactie

hier staan de servers van veel hosting bedrijven

Dit blog doe ik naar aanleiding van het onderwerp “beginnen met bloggen” bij blogpraat van vanavond. Dit is tegelijkertijd een disclaimer. Ik ben bevooroordeeld ten opzichte van Focus Websites (mijn eigen hosting- en websitebedrijf), maar Flexwebhosting of Antagonist zijn ook goede hostingbedrijven.

hier staan de servers van veel hosting bedrijvenIk ga er voor het gemak even vanuit dat je al blogt op een gratis platform zoals blogger.com of wordpress.com. Twee uitstekende gratis blogplatformen om te testen of je echt wil gaan bloggen. Als je op een eigen domein wil gaan bloggen, dan moet je een aantal dingen weten:

 1. Wat is hosting?
 2. Wat heb ik nodig voor mijn website van mijn host?
 3. Waar moet ik op letten als ik een host kies?

1. Wat is hosting?

Er is een verschil tussen een domein en een hostingpakket. Je domein (bijvoorbeeld www.drspee.nl) kun je vergelijken met de straatnaam, het adres van je website. Het hostingpakket is het huis dat op dat adres gebouwd is. Het hostingpakket is het casco, het lege huis, de inrichting van je huis is de website die je gaat maken op je eigen domein.
Je hebt dus zowel een domein als een hostingpakket nodig om een website te maken.

2. Wat heb ik nodig van mijn host?

Een beetje goede host biedt verschillende pakketten aan. Een klein pakket waar je bijvoorbeeld een html website neer kan zetten. In dit pakket zit meestal geen mogelijkheid om een database aan te maken.
Als je met WordPress gaat bloggen en/of een website gaat maken, dan heb je een pakket nodig waarin je een database kunt maken. WordPress heeft namelijk een database nodig om te kunnen werken. Dan zit je meestal aan een pakket van minimaal 300 Mb. WordPress zelf heeft maar 30 Mb nodig om geïnstalleerd te worden, maar daarnaast heb je nog wat ruimte nodig om plaatjes te kunnen uploaden en plugins (modules die extra functies aan je website toevoegen) te kunnen installeren. Kijk goed wat je met je blog of website wil gaan doen om te bepalen welk pakket je nodig hebt. Je host moet je daarover kunnen informeren.

3. Waar moet je op letten bij het kiezen van een host?

Als je voor het eerst op zoek gaat naar een hostingbedrijf voor jouw eigen website, dan is het slim om op de volgende zaken te letten.

 1. Maakt de host een backup en kan ik daar bij als ik het nodig heb? Of is er een mogelijkheid om zelf backups te maken? Een backup is namelijk handig als er iets mis gaat met je blog.
 2. Hoeveel domeinen mag ik op één hostingpakket zetten? Soms moet je voor iedere nieuwe domeinnaam een nieuw pakket aanvragen, terwijl het oude nog niet eens vol zit. Dat vind ik persoonlijk geldklopperij. Het is namelijk niet nodig!
 3. Als dat belangrijk voor je is: is de hosting groen? Probeert het hostingbedrijf de CO2-uitstoot te compenseren door bijvoorbeeld groene stroom te gebruiken of bomen te planten ter compensatie?
 4. Geeft het hostingbedrijf snel antwoord op je vragen? En voor sommige mensen is het zelfs belangrijk dat het bedrijf dat doet in begrijpelijke taal of met korte stappenplannen zodat je zelf ook de dingen kunt doen.
 5. Check vooral ook de reviews van de verschillende hostingbedrijven. Hier kun je veel van leren met betrekking tot het kiezen van de juiste host.
 6. Let ook op dat de domeinnaam ook echt van jou is. Ik heb een keer meegemaakt dat ik losgeld moest betalen om een domeinnaam los te kopen van de host. Lees dus de kleine lettertjes in zo’n contract.

Heb je ooit al eens gezien hoe zo’n centrum eruit ziet waar alle servers staan? Kijk dan naar dit filmpje:

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

 1. Carel

  En voor mij is de uitkomst dan Just host zegt deze tevreden klant

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest