Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Kak ~ #WOT deel 40

door | 04 oktober 2018 | WOT | 3 reacties

Kak bitmoji

Kak ~ 1) Afgang 2) Arrogantie 3) Beer 4) Bolus 5) Darmafscheiding 6) Drek 7) Drol 8) Drukte 9) Excrement 10) Feces 11) Poep 12) Schijt 13) Stront 14) Uitroep van frustratie 15) Verwaandheid


“Kak,” riep ik terwijl ik in de hondenpoep trapte. Niet dat mij dat gebeurd is, de afgelopen tijd, maar ik zou me kunnen voorstellen dat ik dat uit frustratie zou hebben geroepen. Het lijkt erop dat ‘kak’ ingeburgerd raakt en het Amerikaanse ‘shit’ begint te verdringen als uitroep van frustratie.
Ook in mijn omgeving hoor ik steeds vaker ‘kak’ roepen. En dat vind ik leuk. Als neerlandica bevalt het me wel dat de Nederlandse versie van ‘shit’ steeds meer in gebruik raakt. Ik houd daarvan. Het geeft ook aan dat de Nederlandse taal zich steeds verder blijft ontwikkelen en dat is goed. Je kunt het verloedering noemen, maar zo zie ik dat niet.

‘Kak, er zit kak aan me schoenen!’

Tja. Met ‘me’ als bezittelijk voornaamwoord kan ik nog steeds niet goed uit de voeten. Het is alleen wel zo dat de spreektaal de geschreven taal vooruit gaat. Op termijn zullen we mogelijk ook ‘me’ als bezittelijk voornaamwoord gaan schrijven. Daardoor zal de zin in dit tussenkopje over vijftig jaar misschien wel goedgekeurd worden.
Net als ‘de paard’ en ‘de meisje’. Hoe erg we dat ook vinden: lidwoorden als de en het zijn mogelijk geen lang leven meer beschoren. Geef het een jaar of vijftig en ook die zullen zijn verdwenen en alle woorden die ooit ‘het’ waren, zullen ‘de’ voor zich krijgen.
En is dat nu taalverarming, taalverloedering of taalverrijking. Kak, ik weet het niet. Maar jij misschien wel. Of heb je een ander idee bij het woordje ‘kak’? Laat het maar weten in de reacties of met een link in de reacties naar je eigen blog.
Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

  1. Harme van Kamp

    Ik vind kak ipv shit vreselijk. De beginklank van shit met de afsluitende t past voor mij veel beter bij het uiten van frustratie.
    Ik vind kak zo wie zo een lelijk woord.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest