WhatsApp
Telefoon

Krampachtig over seks

door | 08 september 2014 | Overige, Persoonlijk | 6 reacties

seks

seksNormaal gesproken zou ik nu een blog schrijven als antwoord op mijn #50books vraag van gisteren, maar ik kwam via het blog van Ellen Kluit een artikel tegen over hoe de jeugdzorg de fout in ging bij twee kinderen die doktertje aan het spelen waren. Kinderen spelen nou eenmaal doktertje. Grote mensen spelen ook doktertje, maar dat noemen we seks.
Ik vind dat er te krampachtig wordt gedaan over seks. Natuurlijk zijn er bepaalde grenzen die niet overschreden mogen worden, maar ik ben bang dat er straks helemaal geen intimiteit meer is als we zo doorgaan. Dat we kinderen verpesten door te doen alsof seks iets vies is.

Ik neem je mee in mijn toekomstvisioen

Over veertig, vijftig jaar, zijn we zo bang geworden voor fysieke aandacht, dat we allemaal in kleine kamertjes wonen, een soort blokkendozen. We wonen alleen. Een zoen uitwisselen is al verboden, want dat is lichamelijk contact. Seks is er alleen voor de voortplanting en wordt alleen onder toezicht goedgekeurd. De lichamelijke intimiteit is een zonde die bestraft wordt met de dood indien dit niet is aangevraagd. Iedereen mag maximaal één kind krijgen en die kinderen worden in afzondering opgevoed en onderwezen zonder contact met andere kinderen: stel je toch eens voor dat ze doktertje zouden gaan spelen.

Dames en heren: seks is lekker!

Maar dat wisten we allemaal al, anders zouden we het niet doen. Het normeren van seks is echter niet lekker. Kinderen moeten de mogelijkheid houden om te ontdekken. Ouders moeten daar toezicht op houden en het zelf oplossen zoals zij denken dat het goed is. Je kunt een kind van zes best uitleggen hoe het zit met de bloemetjes en de bijtjes: het haalt zijn schouders op en gaat verder spelen met haar poppen of autootjes.
Je kunt een vibrerende bezem uit de handel halen omdat moeders klagen over het feit dat hun dochters van twaalf op die bezem gaan zitten, je kunt echter ook in gesprek gaan met je kind over masturberen en uitleggen wat er gebeurt. In plaats van krampachtig te doen over seks en alles wat daarbij komt kijken, kunnen we ook in gesprek gaan en uitleggen dat seks lekker is en hoe je ermee om kunt gaan in je leven. En laten we alsjeblieft niet zo moeilijk doen over kinderen die ontdekken hoe hun lichaam in elkaar zit: een usb-poort en de bijbehorende stick. Of twee sticks, of twee poorten. Omdat die ook compatible kunnen zijn.
photo credit: Jim Linwood via photopin cc

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

6 Reacties

 1. Frederique

  Seks is vies 😛 En overrated 😉
  Maar inderdaad, ik vind het serieus jammer dat ik mijn kinderen toch leer om niet in hun poedele nakie naar buiten te gaan, terwijl ze het heerlijk vinden om zo rond te lopen. Moet ik mijn kinderen preuts opvoeden omdat de wereld preuts is?

  Antwoord
 2. Anna

  Seks is inderdaad lekker en daar moet niet krampachtig over gedaan. Ook niet naar kinderen toe. Er bestaan genoeg voorlichtingsboeken aangepast aan hun leeftijd, wat in mijn tijd toch wel anders was.

  Antwoord
 3. Mitchell Grootscholten

  Kinderen moeten de wereld kunnen ontdekken, ook op seksueel gebied. Wij ouders kunnen daarin begeleiden en sturen. En seks is niet alleen lekker, het is ook gezond.

  Antwoord
  • Frederique

   Daar wil ik toch wel een opmerking bij plaatsen 😉 Als je het op de juiste manier doet, is het gezond. Je kunt het op een heleboel manieren doen waardoor het uiteindelijk ongezond wordt 😉

   Antwoord
 4. Rob Alberts

  Ik wil hier nog eens over nadenken.
  Acceptatie en genieten van je eigen lichaam is een mooi iets.
  Maar veiligheid en bescherming van dat eigen lichaam is ook belangrijk.
  Vriendelijke groet,

  Antwoord
  • Martha

   Dank je wel voor je reactie. Het gaat inderdaad om deze twee kanten: in hoeverre kunnen we genieten van seks, zonder dat we onszelf onbeschermd laten. Wat ik wel denk, is dat sommige mensen te ver gaan in de bescherming en natuurlijke processen te ver willen beperken. Zoals de natuurlijke ontdekkingstocht en nieuwsgierigheid van kinderen

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest