Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

5+ links naar taaloefeningen

door | 09 september 2014 | Overige, Taal | 2 reacties

grammatica, ontleden


Het afgelopen jaar, meer dan een jaar zelfs, heb ik de Nederlandse taal behandeld: grammatica, spelling, gedichten, verhaaltheorie. Allemaal onderdelen van de Nederlandse taal. Natuurlijk is het ook handig om te oefenen met de taal. In dit blog geef ik een aantal links naar taaloefeningen.

Taaloefeningen voor verschillende onderdelen

Spelling en werkwoordspelling

Een site waar ik zelf altijd veel profijt van heb gehad ten tijde van mijn carrière als docent Nederlands is www.cambiumned.nl. Deze site biedt enorm veel oefeningen op het gebied van spelling van werkwoorden en ook de spelling van andere woorden. Hoewel het vaak gokken is of een oefening het doet, is er voldoende mogelijkheid om te oefenen met spelling. Het niveau loopt van eerste klas vmbo tot en met 6 vwo. Je kunt zelfs je referentieniveau testen. Je referentieniveau heeft te maken met je opleiding. Als universitair geschoolde zou ik op 4F moeten zitten, een vmbo’er die net van de basisschool komt zit op 1F.
Een andere site voor spelling van werkwoorden en andere woorden is jufmelis.nl. Hier worden zeer simpele oefeningen gegeven om snel de basis op te halen voor spelling. Korte oefeningen met een duidelijke uitleg over de theorie.
Op talenwijzer.com kun je specifiek je werkwoordspelling oefenen. Deze website biedt ook veel oefeningen voor andere talen. Het aantal oefeningen is niet zo uitgebreid als op Cambiumned, helaas. Ik hoop dat dit nog wordt uitgebreid.

Grammatica

Ook hier verwijs ik weer naar Cambiumned. Deze site geeft hier een uitgebreide hoeveelheid oefeningen die onderverdeeld zijn op niveau. Niet alle oefeningen doen het en het zou mooi zijn als de site die oefeningen zou opschonen, maar de oefeningen die het doen zijn prima te gebruiken.
Op Extraned staan ook prima oefeningen voor het oefenen van grammatica en het ontleden van zinnen. Handig om te weten voordat je een proefwerk gaat maken of als je wilde weten hoe het ook al weer ging met die verrekte zinsontleding.
Als je denkt dat je er klaar voor bent, kun je hier de HBO taaltoets doen. Met twintig zinnetjes om te ontleden is hij goed te doen. Er zitten wel een paar instinkers bij, dus let goed op.

Beeldspraak en stijl

De enige site die ik heb ontdekt waar je beeldspraak en stijlfiguren kunt oefenen, is wederom Cambiumned. Hier vind je overigens ook taalspelletjes voor als je uitgeoefend bent.

Verhaaltheorie

Een van mijn favoriete sites voor het oefenen in het schrijven van verhalen is Creative writing now. Deze site biedt honderden schrijfopdrachten om je te helpen bij het schrijven van verhalen. Ze geven ook e-mailcursussen waarbij je de verschillende aspecten van een verhaal kunt oefenen.
Ik zal proberen om de sites die ik tegenkom hier te plaatsen. Zo wordt dit document steeds completer! Je kunt mij ook op websites met oefeningen wijzen in de reacties: ik houd me aanbevolen om hier een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen.

Sharing is caring

Elja Daae en Peter Pellenaars zijn gestart met het delen van bijzondere, mooie, ontroerende, grappige of interessante blogs onder hun blog. Dat wil ik ook graag doen, want er is zoveel te lezen!
De eerste voor wie ik hier een plekje vrijmaak is een mooi blog van Mary Sjabbens over haar ziek zijn en hoe zij daarmee omgaat: een sterke dame met een mooie kijk op haar leven.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

 1. Frederique

  Je hebt 19 van de 20 te behalen punten.
  Uitslag: 95 % goed beantwoord
  Hbo-niveau: maximaal twee fouten.
  Meer dan twee fouten: extra leren en oefenen om dit onderdeel van de Nederlandse taal op hbo-niveau/wo-niveau te krijgen.
  WHOOHOOOEE!!!!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest