WhatsApp
Telefoon

Leeservaring: The Hunger Games

door | 29 juli 2013 | Boeken, Overige | 1 reactie

The Hunger Games bron
Een  weekje geleden heb ik deel drie van The hunger games uitgelezen. Ik heb het een weekje laten sudderen en ik kan er nu mijn oordeel over geven.
Deel één, The Hunger Games,  las ik vrij snel uit, nadat ik de film had gezien. Normaal gesproken doe ik dit omgekeerd: eerst het boek, dan de film, zoals het hoort. Maar nu had ik eerst de film gezien. Ik kon niet stoppen met kijken. Ik moest hem afzien, ook al moest ik de volgende dag vroeg opstaan.
Het boek was net zo spannend als de film. Ik wist natuurlijk al hoe het eindigde, maar ik moest doorlezen. Het boek was natuurlijk ook uitgebreider dan de film. Meer details, meer duidelijkheid over de achtergrond van The Hunger Games. Het eerste boek was echt fijn om te lezen.
Katniss is een sterke jonge vrouw die zich voor haar zusje aanbiedt om de arena in te gaan en 23 andere jonge tributen te verslaan uit de elf andere districten. Zonder het einde te verraden, vind ik dat Katniss in het eerste boek laat zien dat ze wilskracht heeft en de machthebbers van Panem weet te dwarsbomen.
In het tweede boek van de trilogie van schrijfster Suzanne Collins, Catching Fire, wordt Katniss als een popje langs de districten gevoerd en doet ze wat er van haar gevraagd wordt. In het dystopische werelddeel heerst President Snow met harde hand over de districten en hij wil van Katniss dat ze hem laat zien dat ze echt verliefd is op medewinnaar Peeta Mellark. Er worden zelfs trouwjurken voor haar ontworpen. En dan moeten Katniss en Peeta terug de arena in.
In dit tweede deel glijdt Katniss wat mij betreft af van een sterke jonge vrouw naar een rebelse puber die zich uiteindelijk in het gelid laat dreigen. Dit tweede deel is zoals het een tweede deel betaamt: de stukken worden op hun plek gezet.

Maar dan het derde deel van The hunger games

Ik kan niet veel over de inhoud van het derde deel, Mockingjay, zeggen zonder allerlei zaken te verraden en dat wil ik niet. Wat ik wel kan zeggen over Katniss is dat zij nog meer een marionet wordt, maar dan nu van een andere president. Alles wat zij doet wordt geregisseerd en voorgespeeld. Als ze het er niet mee eens is, verdwijnt ze voor een tijdje door ergens in een kast te gaan zitten. Katniss verandert van een slimme, vindingrijke jonge vrouw in boek één naar een opstandig kind zonder eigen wil. En dat vind ik erg jammer. Wat ik merkte is dat Katniss zelf nog amper een keuze maakt in dit deel en dat maakt dat deze trilogie uitgaat als een nachtkaars. Het einde van de trilogie werkt daar ook aan mee. Alles waar Katniss voor stond in deel één, wat ze zelf had bedacht en besloten, is in deel drie verdwenen. Daarom deed ik over deel drie ook veel langer dan over deel één.

Conclusie

Deel één van The Hunger Games  is meer dan het lezen waard en moet je ook zeker lezen vanwege de opgebouwde spanning en de karakters die in het verhaal voorkomen. Deel één kun je ook als afgerond verhaal lezen. En daar zou ik het ook bij laten. Deel twee en drie hadden wat mij betreft niet geschreven kunnen worden.
Uiteraard zullen er andere meningen zijn, maar dit is de mijne.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Meiryems

    Ik heb de boeken ook gelezen en juist die ommezwaai maakte ze voor mij heel spannend. Ergens snap ik wel wat je bedoelt, deel 1 was op zich ook een compleet verhaal.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha (@drspee) - Nieuw blog: Leeservaring: The Hunger Games http://t.co/QRp6lXPvfK
  2. De laatste 3 vragen van het jaar - Tekstbureau DrsPeeTekstbureau DrsPee - […] Oké, vooruit dan maar: ik vond het einde van The hunger games stom. Dit jaar heb ik de trilogie besproken.…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest