WhatsApp
Telefoon

Menzis: de menz centraal?

door | 04 juni 2016 | Gastric Bypass, Overige | 1 reactie

Bedankt Menzis

Bedankt MenzisIk heb een dag gewacht met het publiceren van deze brief aan Menzis. Ik ben op dit moment namelijk niet blij met mijn zorgverzekering. Als ik niet had gewacht, had het verhaal onsamenhangend geweest. Het is heel belangrijk dat dit nou juist niet het geval is. En ik zal uitleggen waarom.

Afgelopen vrijdag was ik bij de apotheek om medicijnen op te halen. Ik ben astmatisch en heb dus Ventolin nodig om te kunnen sporten. En ik sport veel. Ik sport tot vijf keer per week. Dat heeft meerdere oorzaken:

  1. Ik ben enorm sportverslaafd. Als ik niet kan sporten, word ik enorm chagrijnig.
  2. Daarnaast moet ik minimaal een uur matig intensief bewegen iedere dag vanwege mijn gastric bypass. Ik zie dit overigens niet als een probleem. Zie punt 1.

Al jaren heb ik de blauwe Ventolindiscus, waar ik heel blij mee ben, omdat ik meerdere discussen tegelijk in gebruik heb. Ik heb in iedere sporttas, mijn karatetas en mijn fitnesstas, een discus en ook in mijn handtas en werktas zit een discus.
Nu wilde het geval dat ik nieuwe discussen nodig had, omdat ze op zijn. Dus afgelopen vrijdag begaf ik mij naar de apotheek om mijn geliefde discussen op te halen. De apotheker, lieve vrouw met een enorme bereidheid om alles uit te leggen, haalde een langwerpig doosje tevoorschijn. Ik keek enigszins verbaasd. De vrouw legde uit dat de Ventolindiscus niet meer vergoed wordt door Menzis. Ik moest nu aan een vernevelaar. Daar kreeg ik er maar één van mee. In plaats van 200 microgram werkzame stof, zat er nu maar 100 microgram werkzame stof in. “Het is wel dezelfde stof, kijk maar, het is ook Salbutamol,” zei de apotheker. Ik vloekte even en excuseerde me bij haar: “Ik begrijp dat u hier niet verantwoordelijk voor bent, maar ik word hier enorm chagrijnig van.”
Ik neem altijd twee ‘teugjes’ van die discus als ik ga sporten. Ik krijg dus 400 microgram werkzame stof binnen als ik ga sporten. Een discus bestaat uit 60 doses. Ik kan hier dertig keer gebruik van maken.
De vernevelaar met poederpatroon bestaat uit 200 doses van 100 microgram. Ik moet hiervan dus vier pufjes nemen om te kunnen sporten. Dat betekent effectief dat ik maar 50 keer van dit poederpatroon gebruik kan maken. In plaats van de 100 die ik zou moeten kunnen doen met het patroon. Want de premisse is dat ik minder nodig heb omdat ik nu beter zou moeten kunnen inhaleren.
De vernevelaar moet overigens na een jaar vervangen worden volgens de bijsluiter. Dit is dus ieder jaar opnieuw € 19,90.
Mij moest ook uitgelegd worden hoe ik de vernevelaar moet gebruiken.

We maken even een rekensommetje, Menzis

Een Ventolindiscus met 200 microgram werkzame stof per inhalatie, zoals ik die gewend ben, kost € 8,90 en heeft 60 doseringen.
De vernevelaar kost € 19,90, het poederpatroon kost € 4,69, dan moet ik nog op les voor het gebruik van de inhalator en dat kost € 12,00.
Verder rekent Menzis dan ook nog apothekerskosten per recept voor het opruimen, verwerken en uitgeven van recepten, omdat de apotheker en zijn assistenten, terecht, ook betaald moeten worden. Dat geldt ook voor de discus. Maar als ik nu even heel simpel reken, dan kost dit nieuwe medicijn meer dan gewoon mijn geliefde discus uitgeven.

Voor de kosten van het nieuwe medicijn, kan ik precies de vier discussen krijgen die ik nodig heb!

Helaas ben ik nog niet klaar. Vanwege de eerder genoemde bypass kauw ik de rest van mijn leven calciumtabletten. Ik was gewend aan een plastic potje Calcichew met negentig kauwtabletten. Afgelopen maart kreeg ik ineens zes kartonnen doosjes met per doosje dertig tabletten en die tabletten zijn dan nog per stuk verpakt in afscheurzakje met ‘gelamineerd aluminiumpapierfolie’ (volgens de bijsluiter). Veel meer verpakkingsmateriaal dan dat kleine plastic potje met negentig tabletten.

Rekenen jullie weer mee?

Eén potje van 90 tabletten met Calci Chew kost € 11,91.*
De drie kartonnen doosjes met vijftien strips gemaakt van ‘gelamineerd aluminiumpapierfolie’ kosten per 90 stuks € 10,33.
Ja, dit is goedkoper, maar zitten de verpakkingskosten en het afvoeren van het afval en alle andere kosten daarbij?
Menzis heeft op zijn website een verhaal staan over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Ik citeer:

Duurzaamheid is verankerd in onze manier van denken en werken. Waar wij als zorgverzekeraar mogelijkheden zien voor duurzame oplossingen, kiezen wij hiervoor. Daarom maken wij al onze beleidskeuzes volgens onze standaarden voor duurzaamheid, zoals deze zijn vastgelegd in onze kernwaarden en de Business Principes van De Groene Zaak. Ons uitgangspunt is: het is duurzaam, tenzij.

En verderop:

Wij belasten het milieu zo min mogelijk met onze werkzaamheden

Nog een keer: wij belasten het milieu ZO MIN MOGELIJK met onze werkzaamheden. Dat geldt kennelijk niet voor verpakkingsmaterialen van medicijnen die volgens het preferentiebeleid van Menzis worden voorgeschreven.

Beste Menzis, geachte heer Wenselaar,

Ik heb inmiddels een klacht ingediend en ik hoop dat jullie naar je klanten luisteren. Ja, ik noem mezelf een klant. Ik betaal premie, ik betaal een godsonmogelijk hoog eigen risico voor een single zzp’er bovenop mijn premie en ik verwacht dat ik inspraak heb in mijn medicijnkeuze.
Wat ik wil is het volgende
Ik wil niet iedere keer voor een verrassing komen te staan bij de apotheek en maar hopen dat ik dezelfde medicijnen in dezelfde vorm in dezelfde verpakking krijg als de vorige keer.
Ik wil niet iedere keer dat ik een nieuwe vorm van medicijnen krijg, een uitleg moeten declareren omdat ik door jullie een nieuw medicijn krijg. Vinden jullie dat zelf ook niet een beetje gek als je naar mijn rekenvoorbeeld kijkt?
Ik wil geen tig kartonnen verpakkingen met ‘gelamineerd aluminiumpapierfolie’ in plaats van een klein plastic potje dat ik toch al gescheiden inlever. Ik wil niet dat mijn kast verstopt raakt door al die kartonnen verpakkingen. Ik wil mijn oude vertrouwde Calci Chew terug, het medicijn dat mij oorspronkelijk is voorgeschreven door de Nederlandse Obesitas Kliniek.
Ik wil mijn Ventolindiscussen terug die ik kan verdelen over mijn sporttassen en andere tassen, zodat ik niet hoef na te denken als ik ga sporten en altijd kan sporten zonder in ademnood te komen.
Ik wil niet dat de zorgverzekeraar op de stoel van mijn dokter en chirurg en apotheker gaat zitten.

Jullie taak, Menzis

Jullie taak is het vergoeden van de kosten van medicijnen.
Jullie taak is niet bedenken welke geneesmiddelen ik moet krijgen.
Jullie taak is simpel: vergoed mijn medicijnen, denk even na of de kosten van een nieuw medicijn uitstijgen boven het gewoon uitdelen van het oude medicijn. Ga niet op de stoel van mijn dokter en chirurg zitten die er potverdriedubbeltjes (ik wil eigenlijk keihard vloeken, maar dat doe ik niet op mijn blog) jaren voor gestudeerd hebben om het beste voor hun patiënten te bewerkstelligen.
Menzis zet de menz centraal. Leuke slogan, leuke woordspeling die ik als neerlandica best kan waarderen, maar voor mijn gevoel leven jullie die slogan niet na. Jullie lijken er voor jezelf te zitten, voor de winst van de managers en voor het drukken van de kosten op medicijnen die volgens jullie te duur zijn om uit te geven. Het lijkt alsof jullie er niet zijn voor het gemak van de klant. De menz staat wat mij betreft echt niet centraal.
Ik ben echt heel boos Menzis. Echt heel boos. Wat gaan jullie hieraan doen?
*Ik heb de kosten van de geneesmiddelen gevonden op de website medicijnkosten.nl.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. carel de mari

    die salbutamolcursus kan ik je wel geven, k denk evenwel niet dat je het nodig hebt.
    Wat een idioterie, met die geneesmiddelen. Bespreek met behandelend artsen eventuele goedkopere versies met hetzelfde of beter effect, ga niet op de stoel van de dokter zitten, zou ik zeggen. Ik herken het probleem hoor, heb ook al het een en ander meegemaakt op dit gebied. Ik hoop dat de boodschap overkomt en ze er iets mee doen!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest