WhatsApp
Telefoon

#50books 22: Buiten het boekje

door | 04 juni 2016 | 50books 2016, Overige | 0 Reacties

buiten het boekje schrijven: the casual vacancy

Ik val maar met de deur in huis: ik heb geen idee welke schrijver ik buiten zijn boekje zou willen zien gaan. Hendrik-Jan vraagt dat deze keer in de #50books vraag. Ik vind het een moeilijke vraag. En ik ga ook uitleggen waarom ik voor één keer geen antwoord kan geven op deze lastige vraag.

Hendrik-Jan bespreekt in zijn vraag de thrillers van Willem Frederik Hermans die de schrijver geheel tegen zijn eigen traditie in heeft geschreven onder pseudoniem. Ik heb ze niet gelezen. Ik wist het niet eens!
Ik moet denken aan een literatuurprofessor die Hendrik-Jan en ik samen hebben gehad. Hij probeerde een roman te schrijven die door de recensenten volledig is afgekraakt. Hij kon zich beter bij zijn studieboeken houden (en zelfs die boeken waren bij tijd en wijle onleesbaar).

Zijn boekje te buiten

buiten het boekje schrijven: the casual vacancyIk denk aan J.K. Rowling die The Casual vacancy heeft geschreven en gemengde kritieken ontving. Later als Robert Galbraith schreef ze een paar boeken die onopgemerkt bleven totdat bekend werd dat Rowling erachter zat.
Ik moet ook denken aan Stephen King die met Misery afrekende met zijn criticasters. Hij had een andersoortig boek geschreven en dat werd slecht ontvangen. De recensenten vonden dat hij maar gewoon bij het horrorgenre moest blijven. Het boek dat volgde, Misery, gaat over een schrijver die zijn hoofdpersoon laat sterven omdat hij andere boeken wil schrijven. Hij komt na een ongeluk terecht bij een fan die hem verzorgt, erachter komt dat hij haar favoriete personage wil vermoorden en hem dwingt om de tekst aan te passen.
De enige die wat mij betreft onder pseudoniem wel geslaagd is, is Marek van der Jagt met De geschiedenis van mijn kaalheid. Later bleek Van der Jagt dezelfde te zijn als Arnon Grunberg. Maar Grunberg ging niet zijn boekje te buiten omdat hij in hetzelfde genre bleef.
Ik ben dus een beetje huiverig voor schrijvers die buiten hun boekje gaan. Ik kan hier dus geen echt antwoord op geven deze keer.
Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ik zelf de honneurs waar.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Chicklit, kookboek of historische roman – #50books antwoorden vraag 22 | De wereld van Hendrik-Jan - […] stort zich op de schrijvers die al hun boekje te buiten zijn gegaan. Ze wijst op de critici die…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest