WhatsApp
Telefoon

Onomatopee ~ #WOT deel 13

door | 28 maart 2019 | WOT | 2 reacties

'Whack' is een onomatopee

Onomatopee ~ 1) Door klanknabootsing gevormd woord 2) Klanknabootsend woord 3) Klanknabootsing 4) Nabootsing van een klank in een woord 5) Taalkundige term


De woorden kukelekuu, knorren, oehoe, sissen, tikken, tjilpen, kraken en snuffen hebben één ding gemeen: het zijn allemaal klanknabootsingen of onomatopeeën. Onomatopee is uit het Grieks afkomstig en bestaat uit twee delen: ‘naam’ en ‘ik maak’.
Zo ongeveer iedere taal heeft wel onomatopeeën. In het Engels heb je bijvoorbeeld to beep (piepen) en in het Frans siffler (sissen).

De onomatopee op tv

In de jaren zestig was er een Batman serie op tv met Adam West en Ward Burton (same battime, same batchannel). Die werd in de jaren tachtig herhaald en die keek ik toen. Als er gevochten werd, dan zag je iedere keer dat een vuist of voet het doel zou moeten raken een soort stripachtige tekeningetjes met woorden als whack of pow.

In veel stripverhalen zie je ze ook terugkomen. In Asterix en Obelix wordt het eten weergegeven als skrontsj. Als Suske en Wiske met hun koppen tegen elkaar knallen, dan staat er knots en de teletijdmachine doet blab
Als je meer wil lezen over klanknabootsingen, dan heb ik er nog een heel blog over geschreven in 2015. Klik! Overigens is dat ook een onomatopee. Het bootst het geluid van je muis na bij als je het knopje indrukt! Heb jij favoriete onomatopeeën? Of heb je iets anders te zeggen? Of valt het je ineens op hoeveel klanknabootsingen er in de Nederlandse taal zijn? Tik (ja, dit is er ook een) een blog en deel hem in de reacties!
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest