Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

De planning en #50books vraag 43

door | 22 oktober 2017 | 50books 2017 | 4 reacties

de planning voor het lezen van een boek

We naderen inmiddels het einde van de #50books vragen dit jaar. In mijn planning stel ik nog negen vragen na deze en dan hoop ik het stokje weer te mogen overdragen aan een andere enthousiasteling die een jaar lang prachtige vragen gaat stellen over boeken en alles wat daarmee verband houdt. Maar eerst natuurlijk de samenvatting van jullie antwoorden op de vraag van vorige week.

Vorige week vroeg ik of jullie je te lezen boeken planden, naar aanleiding van een blogpost van Luna. Ik had haar blog niet helemaal goed samengevat en zij heeft mij daar terecht op gecorrigeerd in de reacties. Ik herhaal een deel van haar reactie hier, zodat duidelijk is hoe zij haar recensie-exemplaren inplant:

In de planning schrijf ik alleen de recensie-boeken. Mijn eigen aangeschafte boeken lees ik wanneer ik daar zin in heb en die zet ik dus niet in de planning. Met die planning kan ik er wel voor zorgen dat een maand niet helemaal volgepropt zit, maar wat ik verder lees in mijn vrije leestijd bepaal ik op dat moment.
In mijn blogpost schrijf ik ook dat ik zelf nauwelijks nog boeken aanvraag, wat ik toegestuurd krijg is meestal n.a.v. een persbericht, of een rechtstreekse vraag van de uitgeverij/auteur aan mij. Soms zit bij die vraag al het boek bijgevoegd als pdf/epub. Ik krijg overigens van boekwinkels nooit recensie-boeken!

De planning van de andere #50books-bloggers

Astrid moest tijdens haar studie Nederlands heel veel lezen, in een kort tijdsbestek. Zij plande toen steeds wanneer zij haar boeken moest lezen. Later las Astrid voor Biblion om recensies te schrijven, maar ook daar is ze mee gestopt. Voornamelijk omdat ze gewoon planningsloos wil lezen.
Chantal krijgt sinds ze blogt veel recensie-exemplaren. Ze maakt een planning voor haar maandelijkse stapel, zodat ze geen boeken over het hoofd ziet. Ze plant de exemplaren met deadline in, vervolgens een zonder deadline en dan nog wat uit haar eigen kast. Zo houdt ze balans tussen ‘moeten lezen’ en ‘willen lezen’. De maand daarna maakt ze deze lijst opnieuw en evalueert de maand ervoor. Als Chantal een boek al een paar maanden heeft doorgeschoven, dan vraagt ze zich af of het ze het boek ooit nog gaat lezen. Zo niet, dan gaat het weg.
Niek maakt geen planning voor het lezen van haar boeken. Ze is wel van alles van plan. Met tijdschriften probeert ze wel een beetje bij te blijven: met het maandelijkse blad Clarkesworld magazine lukt dat, met Onze Taal iets minder. Niek heeft eigenlijk een tegenstrijdigheid in haar blog over plannen: ze probeert al jaren van het ‘lijstjesdenken’ af te komen, maar ondertussen staat er een ‘lijstje’ ongelezen boeken op de nog te lezen plank. Gelukkig zegt ze zelf: “een planning is er om ervan af te wijken”.
Ali kan kort zijn over haar planning: die heeft ze niet. Ze leest waar ze zin in heeft. En toch komt zij tot de conclusie dat ze wel iets van een planning heeft. Om zichzelf de lijfstraffen (lees: boetes) van de bibliotheek te besparen, hangt ze de uitleenbon op een zichtbare plek, zodat ze op tijd kan verlengen of terugbrengen. Dat is haar enige vorm van planning.

Ik plan dus niet

Het gevolg is dat er al een tijdje een recensie-exemplaar (zonder deadline) op me ligt te wachten, waar ik zelfs een winactie aan mag hangen. Tijd om het deze week uit te lezen, zodat de winactie zaterdag gepubliceerd kan worden. Het is niet dat het boek niet interessant is, maar omdat er geen deadline is, vind ik het moeilijk om me ertoe te zetten. Er zijn altijd zoveel andere dingen om te doen. Bij dezen heb ik mijzelf dus een deadline gesteld.

De nieuwe vraag, #50books vraag 43

Als ik ga lezen, heb ik daar een aantal dingen voor nodig. Uiteraard heb ik een boek nodig, maar daar doel ik niet op. Zo moet mijn koffie binnen handbereik staan en is het handig als ik rust heb om te lezen. Met rust bedoel ik dan weer niet dat het stil moet zijn. Ik kan prima lezen met de tv als bewegende etalage op de achtergrond. Ik bedoel hier de rust in mijn hoofd: ik moet niet nog honderd dingen moeten doen, taken afronden, boodschappen halen of mails afhandelen. En verder is het prettig als ik weet dat ik niet binnen een half uur weg moet. Een toertje haken lukt dan nog wel, maar een half uurtje lezen niet. Dat komt omdat ik er pas na een minuut of twintig lekker in zit en het dan alweer moet wegleggen. Dat brengt mij bij de volgende vraag:

Wat heb jij nodig om te kunnen lezen?

Overigens kan ik overal wel lezen: in de trein, in mijn luie stoel, op het strand, in het vliegtuig, op een bankje in het park, in een café of restaurant, bij het zwembad… Ik ben benieuwd naar wat jullie nodig hebben om te lezen. Ik lees het graag!
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. Hier vind je alle vragen van 2017.
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.
Plaatje: Pixabay

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

  1. Chantal

    Een boek, iets te drinken en een plek 🙂

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Benodigdheden voor het lezen: #50books vraag 43 - Stukjes - […] De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest