WhatsApp
Telefoon

Review: Handschrift van de duivel – Donald Nolet

door | 24 december 2017 | Boeken | 0 Reacties

review: handschrift van de duivel - donald nolet

Wat hebben Kepler, De Tepenec, Drebbel, Bürgi, Barschius, Rudolf de Tweede en Voynic met elkaar te maken? Al deze historische figuren komen bij elkaar in het boek Handschrift van de duivel van Donald Nolet. Zina Welter is een slimme wiskundige die het Voynich manuscript in handen krijgt en erdoor geobsedeerd raakt. Dat heeft natuurlijk gevolgen.

Het Voynichmanuscript is vernoemd naar de Poolse boekhandelaar Wilfrid Voynich. Hij verkreeg dit handschrift in 1912. Tegenwoordig ligt het in de bibliotheek van de universiteit van Yale. Het handschrift is geschreven in een onbekend schrift en nog altijd niet ontcijferd. Ook de auteur is nog altijd onbekend.

Het verhaal van het handschrift van de duivel

Zina Welter is een briljante wiskundige die na een roerige tijd in aanraking komt met het Voynichmanuscript door een vroegere professor die zich ermee bezig houdt. Ze bedenkt een plan om de Voynich te ontcijferen, met behulp van een algoritme en veel computers die hun rekenkracht lenen aan haar algoritme. Zij ontvouwt haar plan op de jaarlijkse bijeenkomst van mensen die proberen het manuscript te ontcijferen. De Duitse Perenelle, De Slowaakse professor Svoboda en de Britse boekhandelaar Simon Walcott steunen Zina en willen proberen om de betekenis van de tekst te doorgronden. Zina staat erop dat haar professor Currier ook mee gaat.
De groep reist door Europa. Maar zij zijn niet de enigen die de betekenis van de Voynich willen, of eigenlijk: de Voynichkraker, Zina’s algoritme. In een spannende race naar de ontdekking van de betekenis van het manuscript wisselt Nolet heden met verleden af. Hij mixt feit, de Voynich bestaat echt, met fictie.

Het handschrift van de duivel bestaat uit zes ‘hoofdstukken’

Er is een plantkundig deel, een astronomisch, een biologisch, een kosmologisch en een farmaceutisch deel en een deel met recepten. Deze delen bestaan uit tekst en plaatjes. De tekst is onleesbaar, de plaatjes bijna on(be)grijpbaar.
Nolet heeft de hierboven genoemde bekende namen uit de geschiedenis aan het ontstaan van het handschrift verbonden. Dit heeft hij gedaan om de uiteindelijke ontknoping realistisch te maken. En dat is die ook. Ik zou het onmiddellijk hebben geloofd. Dat heeft mede te maken met de foto’s van het handschrift die her en der worden getoond.
Ik heb ook veel gemarkeerd in dit boek op mijn ereader, ben alle namen langs gegaan op Wikipedia. En als eerste natuurlijk de Voynich zelf.
Als een schrijver het voor elkaar krijgt dat ik dingen ga opzoeken, dan heb je een zeer geslaagd boek geschreven.
De afwisseling tussen de zoektocht in het heden en het ontstaan van het manuscript in het verleden is getimed met de ontwikkeling van het verhaal in het heden. We zien steeds meer druk ontstaan bij de makers, terwijl ook de spanning in het heden oploopt.
Zina ontdekt steeds meer over de Voynich en over de groep waarmee ze door Europa trekt. Zijn ze allemaal wel zuiver op de graat? En wat verbergt het manuscript waardoor zij alle vier langzaam steeds meer geobsedeerd raken?
Nolet heeft een echte page turner gecreëerd. Of eigenlijk een page swiper, aangezien ik dit boek digitaal las. Ik vind dit boek een goed in elkaar gezet verhaal, waarbij alle eindjes keurig zijn opgelost. Een prachtig verhaal, waarbij geschiedenis wordt gemengd met fictie. Een van mijn favoriete genres.
[usr 5]
[bol_product_links block_id=”bol_5a3f66853ebc9_selected-products” products=”9200000051581506,9200000058617101″ name=”reviewnolet” sub_id=”” link_color=”AD232C” subtitle_color=”683C26″ pricetype_color=”EF9B4B” price_color=”AD232C” deliverytime_color=”683C26″ background_color=”FFFFFF” border_color=”683C26″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest