Review: Mary L. Trump – Too much and never enough
Deze week luisterde ik naar het boek Too much and never enough, How my family created the world’s most dangerous man geschreven door een nichtje van Donald Trump, Mary L. Trump. Het is een verhaal dat meer inzicht geeft in de handel en wandel van Donald J. Trump. Het was een eye-opener.
Laat me vooraf even zeggen: ik heb niks met Donald Trump. Ik vind zijn presidentschap een op zijn zachtst gezegd merkwaardige keuze. Er wordt ook gezegd dat het land de president krijgt dat het verdient. Ik weet niet goed wat dit over Amerika zegt. Die conclusie laat ik voor jullie.
Mary L. Trump is psycholoog en dochter van de oudste broer van Donald Trump. Ze doet een boekje open over hoe de Trump familie in elkaar steekt en wat voor bijzonderheden en eigenaardigheden er zich in dit gezin hebben afgespeeld van de vroege jaren veertig tot de huidige tijd. Het Trump gezin bestaat uit twee zussen en drie broers: Maryanne, Fred jr (de vader van de schrijfster), Donald, Elizabeth en Robert. Fred jr. was de beoogde opvolger van zijn vader Fred in het vastgoed-imperium. Fred jr. wilde eigenlijk liever piloot worden, maar papa Fred vond dat niet goed. De schrijfster beschrijft vader Fred als een dominante man die altijd zijn zin wilde hebben. Fred jr. werd daar heel ongelukkig van, ging aan de drank en overleed uit eindelijk op 43-jarige leeftijd. Daarna beschrijft Mary Trump hoe zij en haar broer eigenlijk op een zijspoor werden gezet in het gezin. Ze werden nergens meer bij betrokken en dat ging uiteindelijk zo ver, dat ze uit het testament werden geschreven door vader Fred. Daarover hebben Mary en haar broer zelfs nog rechtszaken gevoerd en uiteindelijk moesten ze schikken.
Deze achtergrond heb je volgens mij nodig om dit boek in het juiste perspectief te zien. Mary Trump noemt Donald narcistisch, psychopatisch, sociopatisch en ze beschrijft hem verder als een bullebak, pestkop en weinig empatisch. Al van jongs af aan is er weinig aandacht van vader voor de meisjes in het gezin en voor de jongens heeft vader ook geen oog, uitgezonderd zijn oudste zoon en naamgenoot Fred. Fred is de beoogd opvolger van het vastgoed concern, maar zoals gezegd heeft Fred daar geen behoefte aan. Fred mist ook het killer instinct dat zijn vader wel heeft. Fred jr. zakt steeds verder weg, terwijl Donald steeds meer probeert de aandacht van zijn vader te krijgen ten koste van zijn oudere broer. Hij toont zich de killer die zijn vader zoekt en zijn vader kijkt steeds meer naar hem. Ondanks dat Donald weinig tact heeft en teert op de miljoenen van zijn vader om zijn ongeschiktheid te verbloemen, wordt hij steeds meer naar voren geschoven als het boegbeeld van het Trump concern. Zijn fouten worden verdoezeld, zijn onbekwaamheid wordt door vader afgekocht. Donald leert zo geen enkele verantwoordelijkheid en kan de schuld afschuiven op de ja-knikkers die hij dan al om zich heen verzamelt.
Mary Trump beschrijft zo de hele opvoeding van de Trump broers en zussen als een verhaal van verwaarlozing en het afschuiven van verantwoordelijkheden op zwakkere personen. Zwakkere personen die een pestkop als Donald er makkelijk uit haalt.
Ik vond het een zeer interessant boek om te luisteren, alhoewel ik op het laatst toch enige moeite had met de manier waarop Mary Trump haar oom neerzet. Het lijkt een soort wraakoefening op de man die haar vader het graf in heeft gedreven en die haar en haar broer hun erfenis aftroggelde. Aan de andere kant denk ik ook dat ze een punt heeft, als ze zegt dat Donald nooit had moeten worden gekozen tot president van het machtigste land van de wereld.
Heb je het boek gelezen? Dan ben ik heel benieuwd wat jij van dit boek vindt.
Dit is de uitgeschreven versie van de podcast van vandaag. Hier luister je de podcast.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks