Deze roman is, om maar even met de deur in huis te vallen, opgebouwd uit details over aanraking. De focus wordt zeker in het begin gelegd op aanrakingen, huid op huid, een hand op een rug, twee handen op borsten. Noodweer van Marijke Schermer barst van deze kleine vooruitwijzingen naar een grote gebeurtenis die het leven van Emilia tekent.
En als dan die grote gebeurtenis eenmaal bekend is aan de lezer, dan zie je Emilia twijfelen: wel vertellen aan haar man of niet? Steeds blijf je als lezer meekijken met alle aanrakingen, gewenst of ongewenst en word je onvermijdelijk meegenomen naar de avond die alles voorgoed verandert.
Aan het einde van de roman zien we een prachtige omkering van het perspectief: Bruch krijgt kort het woord. En net als hun huis wordt het huwelijk van Bruch en Emilia opgeslokt door het water, dat prachtig beschreven wordt in de manier waarop zij gered worden.
Noodweer en noodweer exces
Het noodweer dat het buitendijkse huis bedreigt, houdt gelijke tred met het noodweer dat in het huwelijk van Bruch en Emilia woedt. Hoe hoger het water komt, hoe hoger de nood wordt voor Emilia. Ze merkt dat ze het steeds moeilijker vindt om het geheim voor zich te houden en dat maakt dat ze zich steeds afstandelijker gedraagt. Haar gedrag zorgt ervoor dat Bruch steeds afstandelijker wordt. De gesprekken worden ook steeds vager tussen de echtelieden. Tot dat ene moment dat alles duidelijk wordt, als Bruch het vertelperspectief krijgt en in nog geen anderhalve bladzijde zijn verhaal doet.
Noodweer is een intrigerend verhaal vanwege het dilemma dat beide personages uit elkaar drijft. Zelfs de zandzakken die Bruch voor het huis legt en de platen die hij voor de deuren plaatst om hen in hun huis op te sluiten en bij elkaar te houden, lijken de kloof die tussen hen in staat niet te kunnen verminderen. Ik kon het boek niet wegleggen, moest doorlezen om te weten hoe het eindigde en vind het verhaal een enorme leestip.
Van de achterflap:
Emilia en Bruch zijn weliswaar gelukkig getrouwd maar hun relatie is gegrondvest op een leugen. Als ze elkaar net ontmoeten, verzwijgt Emilia een belangrijke gebeurtenis. Aanvankelijk lijkt dit hun liefde niet te belemmeren en lange tijd denkt ze dat ze ermee wegkomt. Maar door een ogenschijnlijk onbeduidend incident wordt ze geconfronteerd met de onmogelijkheid daarvan. Moet ze eerlijk zijn tegenover haar man? Of is het voor sommige dingen te laat om ze nog te openbaren?
Van heel nabij laat Schermer de lezer getuige zijn van de twijfel en wanhoop van een veertigjarige vrouw. Emilia en Bruch zijn verhuisd naar de provincie en hebben als gezin een veilige cocon gebouwd. Die cocon wordt niet alleen bedreigd door Emilia’s geheim, maar ook door het stijgende water dat hun buitendijkse huis bereikt.
[bol_product_links block_id=”bol_58a61e7db5358_selected-products” products=”9200000060895382″ name=”schermer” sub_id=”njab” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Lees hier wat mijn medebloggers van dit boek vonden.
Dit is mijn 34e boekrecensie voor Not just any book. Ik heb dit boek gratis gekregen, maar dat heeft in geen enkel opzicht mijn mening over het boek beïnvloed. De link naar het boek is een affiliate link. Dat betekent dat ik een beetje geld krijg als jij dit boek of een ander koopt.
0 reacties