Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Saboteur – Marte Kaan: menselijke ellende in verhaalvorm

door | 30 april 2014 | Boeken, Overige | 1 reactie

saboteur, Marte Kaan

saboteur, Marte KaanVan de achterflap:

Een jonge vrouw raakt verstrikt in een masochistische relatie met haar bazin, een gevangene gaat ten onder aan een fatale verliefdheid op een psychologiestagiaire en een gearriveerde relatietherapeute verbrandt ogenschijnlijk redeloos al haar perfecte schepen achter zich.
Met de personages uit Saboteur ga je niet gezellig een borrel drinken. Het lijken heel gewone, keurige mensen, maar ondertussen broeit er van alles. Onbedoeld saboteren ze hun leven en worden ze onderhuids uitgehold door verlangens waarvan ze de aard niet kennen. Sommigen worden verteerd door jaloezie, anderen door spijt, rancune of andere ontwrichtende emoties. Een enkeling berust in zijn lot omdat hij onder ogen heeft gezien wat hij van het leven mag verwachten.

Ik vind het altijd lastig om een verhalenbundel te recenseren. Toch ga ik hier een poging wagen. Het beste is denk ik om de verbindende factor te vinden in de tien verhalen die in deze bundel verzameld zijn.

Tien verhalen met hoofdpersonen die saboteur zijn

De wanhoop druipt ervanaf van al die tien verhalen. Alle tien bevatten de verhalen een hoofdpersoon die het zichzelf erg moeilijk maakt, die zichzelf saboteert. Het boek heet natuurlijk niet voor niets Saboteur.
Als kernwoorden van alle tien de verhalen schreef ik de volgende steekwoorden op in mijn boekje:

  • Menselijk verval
  • Minderwaardigheid
  • Alcohol
  • Opkijken tegen andere mensen
  • Saboteren eigen geluk

Ik besef me dat nummer twee en nummer vier hetzelfde lijken te zijn, maar voor mijn gevoel zit er een nuance in: je kunt je minderwaardig voelen, zonder dat je daar andere mensen voor nodig hebt om tegen op te kijken.

Van tien naar één

Het verhaal dat er voor mij het meest uitsprong, is het verhaal Hoofdredacteur. Dit verhaal gaat over een hoofdredactrice die een tijdschrift runt. Ze probeert op alle mogelijke manieren de goedkeuring van haar ouders te verkrijgen. Vooral haar vaders goedkeuring is voor haar belangrijk. Uiteindelijk doet ze een vader-dochter nummer van het tijdschrift, waarbij zij en haar vader in het nummer staan. Het verhaal zoals het erin komt te staan, is heel onverwacht. Haar werkgever belt haar erover op en het nummer haalt het landelijke serieuze nieuws. Haar ouders reageren echter niet. De hoofdredacteur saboteert haar eigen loopbaan voor de goedkeuring van haar ouders, die ze uiteindelijk niet krijgt.

Mijn mening

Ik vond het een aardig boekje. De verhalen zijn interessant, maar voor mijn gevoel houden ze op, op het moment dat het echt gaat beginnen. Zo had ik van verschillende verhalen best meer willen lezen. Bij een aantal verhalen had ik filmassociaties: het eerste verhaal, Een keurig meisje, deed me denken aan de film The devil wears Prada. Het tweede verhaal, Uitschot, deed me denken aan The silence of the lambs.
Een tip bij het lezen: doe niet als ik en lees alle verhalen achter elkaar. Daar word je best een beetje treurig van.
Marte Kaan: Saboteur, Verhalen. uitgeverij Ambo, Amsterdam. 2014.
Hier kun je meer recensies lezen over dit boek.
Dit is mijn elfde boekrecensie in het kader van ‘Een perfecte dag voor literatuur‘, georganiseerd door Cathelijne Esser van Not just any book. Ik heb dit boek gratis gekregen, maar dat heeft in geen enkel opzicht mijn mening over het boek beïnvloed.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest